fredag den 29. juli 2011

Khan Academy vil genopfinde skolesystemet

Jeg har tidligere talt om 3D Buzz, som er en hjemmeside, der tilbyder bunkevis af video tutorials inden for et hav af emner. Her har jeg blandt andet lært C#-programmering med XNA-frameworket, samt hvordan man scripter i Unitys game engine. I øjeblikket er jeg ved at lære computer-relaterede matematikfærdigheder, som nok skal blive nyttige, når jeg inden længe skal læse på universitetet.

Forleden faldt jeg over en TED talk af Salman Khan. I denne beskriver han sin vision om en fuldstændig omlægning af det nuværende skolesystem, der i hans optik ikke fungerer særlig godt. Tanken er, at eleverne skal bruges deres hjemmetid på indlæring, mens tiden i skolen skal bruges til at udnytte den nye viden og at lave opgaver sammen med læren. Altså omvendt af hvad vi kender i dag, hvor en lærer holder et generelt oplæg for hele klassen, hvorefter eleverne tager hjem og laver lektier individuelt.

Dette lader sig gøre takket være Khan Academy, som kort sagt er en kæmpe database af lecture videos. Her kan eleverne vælge sig ind på et emne og se videoer, der omhandler eksempelvis matematik. I stedet for at have en fysisk lærer, som står og taler foran klassen, kan man i ro og mag derhjemme se videoen og spole frem og tilbage, som det passer én. Khan taler om at bruge teknologien til at gøre skolesystemet mere interaktivt og socialt; nu kan lærerne nemlig 100% koncentrere sig om eleverne og hjælpe dem, fordi de ikke skal bruge tiden på at holde oplæg ved katederet (hvor kun en lille del sandsynligvis lytter efter). Derudover er det en ekstrem smart måde at undgå huller i elevernes viden, da man altid kan gå tilbage og se en tidligere video, hvis man ikke helt forstod koncepterne første gang. I det traditionelle skolesystem fortsætter man bare uafbrudt uden tid til at kigge sig tilbage, hvorfor mange elever ofte bliver hæklet af, fordi de simpelthen mangler noget af den samlede viden.

Jeg har selv erfaret, at denne tilgang er ekstrem effektiv til indlæring, og derudover tilbyder Khan Academy (som i øvrigt er gratis) masser af statistikker til både lærer og elever, så man kan følge med i elevernes fremskridt. I bedste gamification-stil får man ligeledes tildelt badges og points, når man løser opgaver. I sidste ende handler det om selv-motivation, og her lader Khan til at have fat i det rigtige.

Nedenstående TED talk er virkelig inspirerende og overbevisende. Khan har fået utrolig meget positiv respons, og efter at jeg selv har været forbi hjemmesiden, må jeg sige, at det virker meget lovende. Lige nu foregår det hele på engelsk, men man kan håbe, at konceptet får tilstrækkelig medvind til på sigt at blive udbredt internationalt.

0 kommentar(er):

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)