tirsdag den 14. februar 2012

Ghost Trick: Phantom Detective

Ghost Trick: Phantom Detective er et japansk adventure-/krimi-spil udviklet af Shu Takumi - skaberen bag den populære advokatserie Ace Attorney. Jeg gennemførte spillet her i weekenden, og nøj, hvor var det godt!


Ghost Trick var oprindeligt et DS-spil, men for nogle uger siden blev der udgivet en iOS-port. Af forskellige årsager nåede jeg aldrig at købe det til Nintendo DS, men da jeg opdagede, at det lå på App Storen, skyndte jeg mig at købe det til min iPad. Jeg var vild med Phoenix Wright-spillene, og jeg havde læst, at Ghost Trick mindede en del om det.

Phantom Detective er et forfriskende alternativt tag på point'n'click-genren. Spillet starter ud med, at hovedpersonen Sissel, en mystisk fyr i rødt jakkesæt og med usædvanligt spidst hår, bliver slået ihjel. Dette resulterer i, at han får særlige spøgelsesevner: Sissel kan manipulere med tiden og tage kontrol over døde objekter. Han har imidlertid mistet sin hukommelse, hvorfor et stort mysterium nu sættes i gang med søgen efter svaret på det enkle spørgsmål: "Hvem er jeg?"

Sissel finder hurtigt ud af, at hans evner kan bruges til at redde andre folk, der er forskellige årsager også bliver slået ihjel. Dette gør han ved at spole tiden fire minutter tilbage, før en persons død indtræffer. Det er nu hans opgave at manipulere med forskellige objekter - lamper, cykler, biler, tennisbolde, etc. - og forsøge at stoppe det/den, som slog personen ihjel. Det skaber en intens og lettere stressende oplevelse, da man konstant er under tidspres og hurtigt skal regne ud, hvordan man skal forhindre den kommende død. Gameplayet her er ulig noget andet, jeg før har prøvet. I sin spøgelsesform kan Sissel nemlig ikke bevæge sig frit omkring, som han lyster, men er i stedet nødt til at bevæge sig fra genstand til genstand. Dette skaber nogle interessante puzzles, hvor man skal tænke sig om for at kunne navigere rundt. Blandingen af timing og ren og skær logik er ganske fascinerende.

Ligesom i Ace Attorney-spillene er historien og karakterne i Ghost Trick i højsædet. Plottet starter relativt simpelt, men lidt efter lidt bliver flere og flere personer introduceret - den ene mere gakket og mærkværdig end den anden. Det er typisk japaner-stil, og figurene oser af charme og personlighed.

Historien er virkelig god og medrivende. Hen mod slutningen af spillet kommer der rigtig fart på, og med tidsrejser hér og dér bliver det hurtigt uoverskueligt med parallel-handlinger, fordi man konstant ændrer folks skæbner og dermed historiens gang. På sin vis minder det lidt om filmen Inception; en skæbne inden i en skæbne. Det er fedt, når alting til sidst bliver spundet sammen, og tingene går op i en højere enhed. Slutningen er især bemærkelsesværdig med et kæmpe twist, som jeg på ingen måde havde set komme.

iPad-udgaven af Ghost Trick fungerer rigtig fint. De to første kapitler kan downloades gratis, mens man kan betale 60 kr. for de resterende kapitler - en sølle pris for et spil af denne kaliber, efter min mening.

Visuelt tager det sig rigtig fint ud på den store skærm. Det lader ikke til, at spillet har lidt under skridtet fra DS'ens to skærme til blot den ene skærm. Der skal især faldes roser til figurenes animationer, som der tydeligvis er lagt meget energi i (jeg glemmer sent poltivagten Baileys panic dance).

Ghost Trick: Phantom Detective er et virkelig godt og gennemarbejdet spil, der formår at fascinere med dets forskruet og specielle univers. Jeg mener, hvor mange spil (udover måske Demon's Souls) starter ud med, at hovedpersonen dør? Historien er både spændende og humoristisk (på den japanske måde) og rammer en rigtig fin balance mellem action og puzzles. Spillet er en kærkommen evolution til Ace Attorney-seriens meget tekst-tunge format, hvor man mest af alt bare sidder og klikker sig videre igennem en interaktiv roman. Ganske vist er der stadig meget tekst at finde i Ghost Trick, men efter min mening betyder det intet, når blot historien er så medrivende, som den er her.

0 kommentar(er):

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)