torsdag den 8. april 2010

Medialogi - en god spiluddannelse?

Dette indlæg er skrevet i 2010 kort tid før jeg begyndte på Medialogi-uddannelsen på Aalborg Universitet.

Mine dage i 3g er små småt ved at være talte, og jeg er begyndt at tænke meget over, hvad jeg skal bagefter. På den ene side vil jeg gerne springe direkte til en videregående uddannelse, men på den anden side kunne det være rart med et friår til lige at sunde sig lidt.



Det er ingen hemmelighed, at jeg utrolig gerne vil arbejde med spiludvikling. Spørgsmålet er bare, i hvilket felt jeg gerne vil være. Selv ser jeg det potentielt at blive enten game designer, level designer eller måske en slags game producer. Førstnævnte er naturligvis en ret vag betegnelse (for alle vil jo gerne designe spil nu om dage, og mange benytter "spildesigner" som et synonym for "spiludvikler"), men især level design er jeg begyndt at interessere mig meget for.

Jeg har altid gerne vil noget inden for spil. Dette er uden tvivl min største hobby/interesse her i livet, og her i de seneste år har jeg gjort meget for at lære mere om især spildesign igennem en lang række bøger. Jeg er dog hverken særlig god til eller interesseret i matematik, så programmering er noget, jeg for længst har valgt fra. Tegne kan jeg heller ikke, og lyd kender jeg ikke så forfærdelig meget til, så der er reelt kun de lidt mere løse design-fag tilbage.

For nogle år siden stiftede jeg bekendtskab med universitetsuddannelsen Medialogi:
Hvis du interesserer dig for teknologien bag avanceret design, musik, kunst – herunder filmkunst – og underholdning, og hvis du gerne vil lære at bruge og udvikle denne teknologi, så er Medialogi den rigtige uddannelse for dig.

Medialogi-uddannelsen er baseret på studier af menneskets og computerens perception, audio-visuelle effekter, animation og computerspil, indlejrede systemer og gennemgribende databehandling samt medievidenskab og kommunikation.
Jeg kender en del, som går på uddannelsen, og for nyligt var jeg på brobygning i deres Aalborg-afdeling for at se, hvordan de arbejder. Mit indtryk er, at det er en meget bred uddannelse, hvor man får lov til at beskæftige sig med alle mulige former for teknologi og medier: film, computer, lyd, spil, grafik, programmering osv. Det er altså ikke en decideret spiluddannelse (som der desværre ikke rigtig findes så mange af i Danmark endnu), men mit indtryk er, at man får en bred forståelse for en lang række ting inden for computerbranchen.

På vores tre-dages tur fik vi set mange af uddannelsens faciliteter, hvor især deres 3D-biograf og 3D-rum (kaldet "The Cave") var rigtig fedt. Vi kom også ud i et miniprojekt, hvor vi skulle producere en mindre film ved hjælp af Chroma key-teknikken (grøn eller blå skærm), som ofte anvendes til eksempelvis vejrudsigter i fjernsynet. 

Medialogi virker som en slags gylden mellemvej imellem hardcore programmering og de mere rosenrøde designer-uddannelser. Man bliver ikke verdens bedste til at programmere, men kommer til at forstå, hvordan de overordnede processer fungerer, og dermed kan man agere bindeled mellem koncept-folkene (som kommer med idéer til designs) og de "code monkeys", der skal skrive selve koden. Ofte er kommunikationen mellem disse to parter ikke særlig god, da humanisterne har alverdens masse gode idéer, men ikke ved, hvordan de skal få dem udført rent praktisk. Med Medialogi-uddannelsen kommer man til både at kunne indgå i konceptfasen, men samtidig også være med til at bringe idéerne ud i virkeligheden.

Jeg er udmærket klar over, at en Medialogi sandsynligvis ikke er nok til at kunne hoppe direkte ind i spilbranchen. Men den bør være med til at give mig en forståelse for rigtig mange delelementer, som jeg sidenhen kan specialisere mig i efter interesse. Den giver mig et godt overblik over det hele, hvilket måske kan vise sig rigtig nyttig i en producer-rolle, hvis opgave netop er at sørge for, at alting forløber, som det skal imellem alle de involverede parter.

Som udgangspunkt regner jeg altså med at tage til Aalborg i 2011 for at studere Medialogi. Jeg har allerede bestilt kollegieværelser, bare for at være på den sikre side. Efter at have læst den 3-årige bachelor kunne jeg ekstremt godt tænke mig at prøve kræfter med ITU's Media Technology and Games-uddannelse, som jeg har hørt rigtig meget godt om. Jeg tror, at hvis man gerne vil uddanne sig inden for spiludvikling, er denne en af de bedste her i Danmark. Man kan selvfølgelig også vælge at gå garage-vejen og starte noget selv, for i sidste ende handler det jo egentlig om at få praktisk erfaring og få udviklet nogle spil. Jeg tror bare ikke, at jeg er typen, som kan finde ud af at gøre tingene helt selv fra bunden; jeg mangler ligesom et fundament til at begynde med, og dette håber jeg, at jeg får igennem først Mediaologi og måske bagefter MTG.

10 kommentar(er):

Marcus sagde ...

Hej, jeg går på 4. semester på Medialogi i København, så jeg ville kommentere på dine tanker. Først og fremmest virker det relevant at nævne, at jeg går sammen med en fyr, som arbejdede som level designer ved IO Interactive, før han startede her. Han sagde op ved IOI for at tage Medialogi-bacheloren og derefter MTG på ITU, som du selv nævner.

Jeg ved ikke, hvordan tingene er i Aalborg ift. herovre, men noget uddannelsen har fået en del kritik for her, er at lederne og underviserne er dårlige til at forklare, hvad man specifikt kommer til at studere. Mange var fx meget overraskede over, hvor meget matematikken fylder det første år. Det første år var i det hele taget temmeligt skuffende for mit vedkommende, vi havde fx en del Flash-undervisning, men det var på meget lavt niveau.

3. og 4. semester har dog overrasket mig meget positivt, især C++ programmeringen. Vi har dog indtil videre haft meget lidt specifikt om spil, men man kan uden tvivl bruge mange af vores fag i den retning, især mht. projektledelse.

Kristian Hedeholm sagde ...

Hey Marcus - det skulle vel aldrig være Michael Schmidt du snakker om ?

Ellers vil jeg blot sige, at jeg synes det er fedt du vil dele dine overvejelser Gustav – tror det vil kunne hjælpe mange i fremtiden, som står i den samme situation som dig lige nu. Dog har jeg et par generelle kommentar til din post. Først og fremmest, så behøver programmering ikke nødvendigvis at have med matematik at gøre. Et godt eksempel er én af mine holdkammerater, som har programmeret temmelig længe og lavet nogle små seje ting – men han fik kun 4 i calculus (svarede til gymnasiernes mat. på A niveau og så en lille smule svære – selvfølgelig alt efter hvem man er.) Der imod kræver det ofte logisk tækning at være god til programmering, og der hjælpe det selvfølgelig at have interesse i matematik for der træner man at tænke logisk, men det er altså på ingen måder et krav.

Desuden synes jeg heller ikke man skal holde sig tilbage, bare fordi man ikke er god til noget. Personligt er jeg heller ikke den bedste til at lave lyd til spil, men jeg interessere mig meget for det og har derfor kigget en lille smule efter materiale om emnet. Så længe man bare har en smule interesse, så skal egenskaberne nok komme hen af vejen.

Ang. Medialogi som uddannelse, så er min tanke, at man skal passe på med at vælge bedre uddannelser. Grunden til at jeg mener dette, er fordi man ofte generelt på universitetsuddannelser bliver præsenteret for så mange ting på de forskellige kursur, at man overhovedet ikke kan nå at dykke ordentlig ned i dem alle sammen og få et ordentligt kendskab til dem.
Et godt eksempel er Webteknologi kurset på datalogi. Her blev vi præsenteret for et nyt programmering sprog ca. hver uge. Selvom at mange af sprogene måske minder om hinanden, så er det stadig forholdsvis meget at holde styr på. Personligt kunne jeg ikke holde styr på det alt sammen, og jeg har også erfaret at jeg skal bruge mere end 7 uger (som vores kurser vare) på at kunne forstå noget nyt som jeg har lært. Når jeg oplever disse problemer på en uddannelse som datalogi, så tænker jeg, at det nok ikke bliver lettere på en bred uddannelse som Medialogi. Jeg kan selvfølgelig ikke sige noget med 100% sikkerhed, da jeg ikke selv har gået på uddannelsen, men synes blot det er vigtigt, at man bliver gjort opmærksom på disse synsvinkler.

Jacob Herold sagde ...

Jeg er sådan set enig med Marcus (og ja, han snakker om Michael :D).

Starten er meget blød, og det er først fra 3. semester, hvor man får en smagsprøve på hvad der egentlig foregår. Jeg har heller ikke mange rosende ord om Kbh-afdelingen af Medialogi, men eftersom jeg stadig går her, så er det ikke så galt igen ;)

Det er en ret bred uddannelse, så man kommer rundt om lidt af hvert - det er først efter bacheloren at man kan specialisere sig mere specifikt. Som Marcus skriver, så er det også ret godt skjult at der er meget matematik, men det er sådan set bare noget der skal overstås. Der er god hjælp at hente på campus, og det er ikke SÅ svært igen (men de ord kommer jeg nok til at æde, når vi har mat igen på næste semester).

I sidste ende, så er det dig selv, der bestemmer hvad du får ud af det. Lidt selvstudie oveni det man lærer er en god idé... Det er dog et studie, der fylder meget, så det er en god idé at reservere de næste tre år til at lave projektarbejde.

Marcus sagde ...

Heh, ja, det er Michael, og jeg misforstod ham åbenbart, da han underviser på MTG og derfor ikke ser en pointe i at gå der, min fejl. :P

Mht. matematik og programmering er vi efterhånden ret meget inde i C++, og det har matematik været en meget lille del af. Det er måske også værd at nævne, et matematik-eksamenen på første år er temmelig let, eftersom man ikke får karakter, men kun skal op på bestået.

Gustav Dahl sagde ...

Tak for alle jeres kommentarer :)

Alex Hauge sagde ...

Hey, aner ikke om du kommer til at se det her før du starter og om du valgte medialogi i aalborg eller ej. Men jeg vil da helt klart sige Medialogi i aalborg er awesome!

Har lavet spil på hvert eneste semester og i flere forskellige kurser som svar på opgaver. Dog er det en udfordring nogen gange at få smidt et emne som Audio/Sensor technology ned over spil, og samtidig gøre det et spændende spil at spille.

Jeg skal selv til at starte på 5. semester her i aalborg og skal fungere som Instruktør, så hvis du starter heroppe, så kommer vi højst sandsynligt til at møde hinanden. :)

Gustav Dahl sagde ...

Hej Alex, og tak for din kommentar.

Jeg har valgt at tage et friår, men bagefter regner jeg med at flytte til Aalborg for at læse Medialogi.

Det lyder rigtig fedt, at I/du har lavet spil på alle semesterne. Held og lykke med din instruktørrolle :)

Anonym sagde ...

Hej Gustav, jeg har nogle spørgsmål.

Kan man i den uddannelse komme til at arbejde med noget andet end spil?

Hvilke programmeringssprog undervises der?

Jeg har hørt, at der er meget gruppearbejde i medialogi, danner man selv et gruppe eller er det noget, som allerede er besluttet?

Jeg synes medialogi lyder mega spændende, men fik at vide, at der er virkelig mange, som dropper ud i løbet af uddannelsen :(


//Yui

Gustav Dahl sagde ...

Hej Yui

Man kan sagtens arbejde på alt mulig andet end spil. Det er jo ikke nogen decideret spiluddannelse, så man vælger selv sine projekter. Nogle er mest interesseret i 3D-animation, mens andre godt kan lide elektronik. Sådan er der masser af muligheder.

Programmeringssprog: Det afhænger af, hvor og hvornår du læser det. Jeg ved, at København-afdelingen er anderledes end den i Aalborg, men her i Aalborg har vi fået undervisning i Java og C++. Dog er sprog ikke så fantastisk vigtigt, når man først har fået basis på plads.

Jep, der er masser af gruppearbejde. De første grupper er sat sammen af universitetet, men senere hen bestemmer man selv. Det er ret vigtigt at finde nogle, man klikker godt sammen med, da det har stor betydning for éns motivation og projekt.

Ja, der er en del, som dropper ud, men det er mest pga. manglende evner/motivation, eller fordi folk simpelthen finder ud af, at Medialogi ikke er dem alligevel. Sådan sker det dog tit med universitetsudannelse; mange dropper ud i begyndelsen.

Anonym sagde ...

Tak for svaret :)

Jeg har tænke mig at tage uddannelsen her i kbh, gider ikke flytte. Jeg blev lidt skræmt over, at så mange procent dropper ud. Men medialogi er sådan set den eneste uddannelse i kbh, der siger mig noget. Btw, jeg går ud fra, at man bør have en bærbar. Hvilke egenskaber skal en medialogi-studerendes bærbar have?

//Yui

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)