søndag den 3. oktober 2010

Liste over alle bøger jeg har læst i hele mit liv - LibraryThing

Jeg har altid været mægtig glad for at læse bøger. Da jeg begyndte at gå i skole, fik min mor den fikse idé at skrive alle de bøger, jeg læste sammen med hende, ned.


Efter et stykke tid begyndte jeg at læse for mig selv, i modsætning til tidligere hvor jeg sad og læste højt for hende. Alligevel blev min mor ved med at skrive bøgerne ned, og det har hun faktisk gjort lige siden.

Jeg finder det ganske sjovt at have en liste over alle de bøger, jeg har læst i mit liv. Det vækker mange minder at bladre listen igennem, for eksempel alle de bøger, jeg i folkeskolen er blevet tvunget til at læse i dansk-faget.

Udover at skrive bogens titel, forfatter og udgivelsesår talte min mor også siderne i bøgerne og lagde dem sammen i hver sommerferie. På den måde kunne jeg se, hvilke skoleklasser jeg læste mest i. Det var nu ganske sjovt, men også en smule tidskrævende og besværligt for hende.

Hun har længe gået og "truet med", at hun nu ikke har lyst til at føre regnskabet videre mere, efter at jeg er blevet færdig med gymnasiet. Trods dette synes jeg, at det kunne være sjovt, hvis listen blev ved med at være aktiv - ja, faktisk hvis den varer hele mit liv.

Efter møje og besvær har jeg omsider fået digitaliseret listen, da jeg forleden fandt LibraryThing, som er en hjemmeside netop med formålet at oprette lister over bøger. Det kan være alt fra yndlingsbøger, "læser lige nu"-bøger og "bøger på ønskelisten", men man kan også bruge siden til at have en database over alle éns læste bøger. Sådan en har jeg nu oprettet, og systemet er overraskende fleksibelt og nemt at arbejde med.

Ganske vist har det taget mig lang tid at indtaste de mange børnebøger, som selvfølgelig ikke findes i deres biblioteksdatabaser, men efter at jeg kom til de mere modne og moderne bøger, gik det hele utrolig nemt, fordi man kan søge i store biblioteksarkiver og sågar Amazons liste over bøger. Jeg har ligeledes tagget mine bøger, alt efter hvilket skoleår, jeg læste dem i, hvilket gør det utrolig nemt at danne sig et overblik over min "læse-karriere".

Derudover rummer hjemmesiden masser af gode sociale værktøjer, hvor man kan debattere med andre boglæsere, skrive/læse anmeldelser og meget mere. Alt sammen er sat op på en let og overskuelig måde, som gør det dejligt nemt at navigere rundt på siden. Det er gratis at være medlem, men så kan man maksimalt have 200 bøger i sit arkiv, men for et sølle beløb kan man blive "lifetime member" med en liste bestående af et uendeligt antal af bøger.

Without further ado præsenterer jeg hermed min samlede liste over alle de bøger, jeg har læst igennem mit liv. Jeg håber og regner med at ajourføre den langt ud i fremtiden, helst indtil at jeg dør. I skrivende stund er jeg oppe på 281 titler (tegneserier og deslige er ikke talt med).

9 kommentar(er):

Jan sagde ...

Imponerende! Næsten 300 bøger - det er godt nok mange o_O

Nu er det jo ikke sikkert, at LibraryThing.com eksisterer, når du er blevet gammel. Så måske det kunne være en ide at lave en anden liste ved siden af? Selvom det er lidt dobbeltarbejde. Er der mulighed for at eksportere sin liste til .txt eller lignende?

Gustav Dahl sagde ...

Det har du selvfølgelig ret i; man kan aldrig være sikker på, om en hjemmeside som denne eksisterer om 20, 50 eller 100 år.

LibraryThing gik online i år 2005 og huser lidt over én million brugere.

I 2006 købte AbeBooks (ejes nu af Amazon) 40% af siden, mens Cambridge Information Group i 2009 fik en mindre anddel af firmaet. Rigtig mange professionelle biblioteker og forfattere gør ligeledes brug af sitet.

Derfor virker det plausibelt, at siden vil eksistere i lang tid fremover. Jeg tror ikke, at en gigant som Amazon bare sådan pludselig forsvinder. Og de vil naturligvis gerne holde LibraryThing kørende, idet man får masser af links til individuelle bøger herfra.

Når det så er sagt, så kan man heldigvis også eksportere både som CSV-fil og tab-delimited tekst. Det er dog rimelig uoverskueligt i Excel.

Derfor regner jeg med at printe min liste ud i ny og næ. Dog fylder denne lige nu 26 A4-ark.

Gustav Dahl sagde ...

Nåja, mine næsten 300 bøger er ingenting, hvis man sammenligner med mange folk på forummet, som gør et stort nummer ud af at udfordre sig selv med "75 books I need to read this year" challenges. Set fra denne vinkel er knap 300 bøger på 11 år (1999-2010) jo ikke en skid! :P

Anders sagde ...

Opdatere helt til døden?! Det lyder voldsomt :p Jeg kastede mig engang ud i LibraryThing, men ramte hurtigt 200-loftet - og gad ikke betale de ekstra $25, så meget gik jeg ikke op i det.

Men der er nu ikke noget så smukt som en god bogreol, som man kan nyde at se på og som med tiden bare bliver større og større. Personligt er jeg oppe på 5 solide Ikea-reoler (dog inkl. dvd'er og spil i toppen), og jeg nyder at se på samlingen hver dag.

Gustav Dahl sagde ...

Jeg synes nu ikke, at $20+ er så galt igen.

Jep, jeg er en meget "alt-eller-intet" person. Hvis jeg starter på noget, vil jeg gerne, at det bliver ved fuldstændig. Er en perfektionist på dét område :P

Anonym sagde ...

Hej Gustav

Det er en rigtig interessant side med sådan en virtuel bogreol. Jeg savner dog noget af det, som Criticker eller IMDb kan med film, nemlig at der ingen begrænsninger er (på 200 bøger), og at det er nemt at dele med sine venner. Kan man fx lave særskilte lister, fx med nyligt erhvervede bøger eller med de bøger, man senest har læst?

Hvis man kan, kunne jeg bestemt også godt tænke mig at være med på LibraryThing, for jeg synes bestemt, at musik/bøger/computerspil mangler sites af samme kvalitet som IMDb og Criticker.

Mange hilsner
Daniel

Gustav Dahl sagde ...

Tak for din kommentar, Daniel.

LibraryThing har rigtig mange features - også af den sociale slags. Jeg bruger ikke IMDb særlig meget, men mit indtryk er, at LT kan meget af det samme. Man kan have debatter om bøger, forfattere og deslige; man kan læse og skrive anmeldelser; man kan se billeder (mest covers); man kan forbinde med Facebook og Twitter; samt meget mere.

Jeg tror, at grunden til, at man skal betale penge for at have mere end 200 bøger er fordi, det nok er temmelig dyrt at holde serverne gående, idet der ligger utrolig mange billeder og andet data tilgængelig, som i sidste ende fylder en del. Faktisk kan man selv bestemme, hvor meget man vil give, men mindstebeløbet er $15. Selv valgte jeg at betale $30. Man må dog sige, at dette er med til at tiltrække de mere dedikerede og seriøse brugere, som meget gerne vil betale lidt for en god service.

Du kan sagtens lave særskilte lister. Prøv blot at klikke på min profil:
http://www.librarything.com/profile/Wikzo

Her har jeg "Læste bøger", "Læser i øjeblikket" og "Ønskeliste". Det hele fungerer via et smart tag-system, hvilket betyder, at en bog sagtens kan figurere på flere lister samtidig.

Jeg har også tænkt over, at det vil være oplagt at have lignende sider til fx videospil. Omvendt er min samling af spil lidt mere flygtig, idet jeg nogle gange sælger og bytter mine spil. Desuden har jeg svært ved at afgøre, hvornår et spil er gennemført, i modsætning til en bog som man på et eller andet tidspunkt læser den sidste side af. Hvornår har man eksempelvis gennemført LittleBigPlanet eller World of Warcraft?

Kan kun anbefale at tjekke LibraryThing ud. Som sagt er siden gratis, indtil at man rammer loftet på de 200 bøger.

Anders sagde ...

Så fik jeg også listet mine bøger op, dog i et mere enkelt system end LibraryThing ;)

http://www.litteratursiden.dk/user/2899/boghylde

Det er faktisk ret dejligt at få det skrevet op, jeg får lyst til at læse når jeg kigger ned over listen.

Gustav Dahl sagde ...

Meget fin og overskuelig liste. Og ja, du har ret, man får mere motivation, når titlerne er skrevet op på denne måde.

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)