torsdag den 6. januar 2011

TED talks - se en video, lær noget nyt

TED (Technology Entertainment and Design) er en samling globale konferencer, som har eksisteret siden 1984. Deres formål er at gøre masser af spændende og berigende foredrag tilgængelig gratis på nettet.

Konceptet er simpelt og ligetil: Verdens førende eksperter inden for et hav af forskellige områder får 3, 5, 10 eller 20 minutter til at tale om et eller andet superspændende emne. Her er ingen sniksnak eller lange introduktioner; man kører hårdt på fra start og giver den alt, hvad man har. Det er ganske uforpligtende og let at gå til. I øjeblikket findes der omtrent 1000 forskellige talks fra hele verden, som alle kan streames/downloades kvit og frit fra TED.com.

Jeg er begyndt at se TED talks en del, især efter at jeg anskaffede mig en iPad. Det er virkelig fedt at kunne læne sig tilbage i 10 minutter og se en video, hvor man bagefter føler, at man har lært noget nyt om verden. Det kan være alt fra ny viden om hjerneforskning, 3D-teknologi og mobiltelefoner, hvis fysiske form ændrer sig, mens man bruger den, til spændende foredrag om fascinerende dyr i Afrika eller blæksprutter, som på et splitsekund kan ændre farve og form. Her er filosofiske, dybsindige tænkere og geniale ingeniører, som designer morgendagens teknologi. Kort sagt spænder TED-foredragene meget bredt, og der er noget for enhver.

Det er en utrolig effektiv og nem måde at tilegne sig ny viden på, og talerne er både engagerede, sjove og gode til at kommunikere til et bredt publikum. TED er de intellektuelles svar på YouTube, men i modsætning til sidstnævnte, hvor man ofte sidder med følelsen af at have spildt timevis af sit liv på at se ligegyldige hjemmevideoer med småbørn og nuttede missekatte, er man sikker på at gå fra en TED talk med et nyt perspektiv på verden.

Konceptet bag TED er dejligt livsbekræftende: Her er tale om nogle mennesker, som virkelig brænder for det, de laver. Prøv eksempelvis at se nedenstående film om havets fascinerende væsener - og fortæl mig, om ikke du blev forundret over slutningen med den kamelæon-agtige blæksprutte. Fantastisk!

3 kommentar(er):

Jan sagde ...

TED er intet mindre end genialt! Jeg har også brugt mange timer på sofaen med gode TED talks.

To af mine favoritter er:

http://www.ted.com/talks/carolyn_porco_could_a_saturn_moon_harbor_life.html

og ...

http://www.ted.com/talks/tony_robbins_asks_why_we_do_what_we_do.html

Har du set den med Jamie Oliver? Det er godt nok nogle spooky facts og observationer, han kommer med.

Gustav Dahl sagde ...

Så lige den med Jamie Oliver i går. Han virker meget passioneret med sit projekt, hvilket kun er fedt. Hans programserie kører vist på DR1 i øjeblikket :)

Jan sagde ...

Ja, det gør den. Det er noget af en opgave, han har taget på sig :)

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)