fredag den 12. august 2011

Sabbatår tur/retur

For et år siden udfærdigede jeg en målsætning for mit sabbatår, inden at jeg skulle begynde på universitetet. Nu er tiden ved at være gået, men fik jeg nået det, jeg gerne ville?

Jeg synes, det sidste år er gået hurtigt. Selvom jeg har tilbragt meget tid hjemme i forhold til tidligere, hvor jeg gik i skole, har jeg næsten altid haft noget at lave. Selvfølgelig har jeg også taget mig mine fridage, men generelt set er jeg fint tilfreds med udnyttelsen af min tid. Jeg vil især huske tilbage på mit højskole-ophold på Vallekilde Højskole som tre rigtig gode måneder.

Sidste år skrev jeg en liste med en række punkter, jeg gerne vil nå. For at gøre det nemmere har jeg valgt at kopiere den ind her og sætte et par ord på de enkelte ting.

Finde et job
Dette er nok den ting, jeg ærgrer mig mest over med mit friår. Jeg begyndte ellers forholdsvis tidligt at søge jobs i børnehaver, butikker, rengøring, ekspedient på tankstationen og deslige. Men da det blev juletid, havde jeg stadig ikke fundet noget arbejde. Herefter fandt jeg ud af, at jeg skulle på højskole i begyndelsen af 2011, hvilket gjorde, at jeg satte jobsøgningen lidt på standby. Da jeg var færdig kort før sommerferien, begyndte jeg igen at lede efter arbejde, mere specifikt sommerferie-/afløserjobs, men stadig uden held. Jeg har både søgt efter avisruter og hos Post Danmark, samt diverse opslag jeg har fundet i aviserne. Men ingen gider at have sommerferiearbejdere i disse kriseramte tider.

Selvfølgelig kunne jeg sagtens gøre mere, men egentlig synes jeg, at jeg har gjort det okay med min jobsøgning. Jeg har næsten altid været ude på stedet og bedt om at møde chefen i stedet for blot at sende en ansøgning med posten. Uanset hvad har det ikke givet pote, hvorfor jeg nu står tilbage med næsten ingen penge. Jeg håber dog at kunne leve af SU'en, når jeg flytter til Aalborg - selv hvis jeg skal leve under mindre gode kår, end jeg har været vant til hidtil. Heldigvis har jeg en familie, som bakker mig op økonomisk, men det er selvfølgelig meningen, at jeg på sigt skal kunne forsøge mig selv.

Programmering
Et af af mine hovedmål med sabbatåret var at få mere tid til at lære om spiludvikling. Her mener jeg selv, at jeg har klaret det ret godt, da jeg i løbet af det seneste års tid har puslet en del både med C# og Unity. Jeg blev for nyligt færdig med 3D Buzz' videoserie omkring C# og XNA, og i øjeblikket er jeg i gang med at lære matematik gennem selvsamme hjemmeside.

Generelt har jeg arbejdet en god del med spiludvikling, især til forskellige game jams. Og så er der Vallekilde Game Academy, hvor jeg også fik leget lidt med Unity.

I alt har jeg været med på tre spilproduktioner i mit sabbatår: Elastikins, Strings of Fate og Suction Co-Op (samt diverse småprojekter). Jeg ser en fremgang i de spil, jeg laver, hvor jeg især er glad for det seneste sugekoppe-spil, som er ganske sjovt efter min mening.

Level design
Her har jeg desværre ikke rigtig bevæget mig hen, da jeg valgte at prioritere programmeringen højere. Jeg har læst en del teori om emnet, men længere er det ikke nået. Jeg kunne ellers godt tænke mig at give mig i kast med Unreal Editor og senere Hammer for at lave maps til Left 4 Dead, men jeg har ikke rigtig haft den fornødne tid. Det gør det heller ikke bedre, at min stationære computer er temmelig langsom (den har efterhånden 6-7 år på bagen), hvilket især får Epics spilmotor til at køre ekstremt langsomt.

Tegning
Jeg købte sidste år bogen At tegne er at se (Betty Edwards), men jeg må erkende, at det ikke er nået længere end til de første par kapitler. Det har jeg det dog fint med, set i lyset af de andre ting jeg har lavet.

Videospil
Min backlog fra sidste år er fuldstændig forsvundet, hvilket jeg er rigtig glad for. Jeg har især i starten af sabbatåret fået spillet en del forskellige titler, men her på det seneste har jeg faktisk ikke spillet så meget udover Left 4 Dead 2 og Team Fortress 2 i ny og næ. Derudover har jeg genspillet mange af de gamle klassikere. Det var især sjovt at "lære" nogle af de andre elever på højskolen, hvordan man spiller spil som Zelda, Mario, Punch-Out!! og Metroid Prime. Ellers har jeg nydt godt af spil som Amnesia: The Dark Descent, Machinarium og Portal 2. Ej at forglemme de utallige af småspil, jeg har købt til min iPad. Nogle af dem er lidt af noget skrammel, men en overraskende stor del er faktisk ganske god underholdning.

Her på det seneste har jeg dog ikke rigtig haft så stor en lyst til at spille noget. Det skyldes dels, at jeg er blevet mere bevidst om mine køb (jeg har af gode grunde ikke så mange penge for tiden), men også at de nye titler ganske enkelt ikke interesserer mig længere. I øjeblikket ser jeg mest frem til Skyward Sword (ja, jeg er faktisk blevet hyped på Zelda igen), samt bundlen med Ico og Shadow of the Colossus til PS3.

Læse mere
Jeg har, hvis jeg selv skal sige det, været ret aktiv på læseområdet i mit sabbatår. Som bekendt har jeg fået anskaffet mig en iPad, som jeg har brugt flittigt sammen med app'en Read it Later, der er mit samlingssted for interessante netartikler. Herudover har jeg også haft gang i bøgerne. Jeg har tidligere skrevet om min bogliste på LibraryThing, hvor jeg arkiverer alle bøger, som jeg læser.

I alt er det blevet til 15 bøger i løbet af mit sabbatår:

 • Kommunikation med dyr: Telepatisk dialog (Penelope Smith)
 • Challenges for Game Designers (Brenda Brathwaite)
 • Talens magt : indføring i mundtlig retorik (Jonas Gabrielsen)
 • FotoLæsning (Paul R. Scheele)
 • Frankenstein or, the modern prometheus (Mary Shelley)
 • Harry Potter og Dødsregalierne (J. K. Rowling)
 • The Call of Cthulhu and Other Weird Stories (Howard Phillips Lovecraft)
 • Egmont & Co. - 50 år med dansk produktion af Disney-serier (Niels Houlberg Hansen)
 • The strange case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (Robert Louis Stevenson [læst på iPad]
 • Duma Key (Stephen King) [læst på iPad]
 • Den sidste gode mand (A. J. Kazinski)
 • Reality Is Broken: Why Games Make Us Better and How They Can Change the World (Jane McGonigal)
 • The Shining (Stephen King) [læst på iPad]
 • Replay: The History of Video Games (Tristan Donovan) [læst på iPad]
 • Under Kuplen (Stephen King)

Komme i bedre fysisk form
Her er nok plads til forbedringer, men jeg har da været ude at løbe, cykle og svømme i nogle perioder i løbet at mit sabbatår. Jeg har også indført adskillige venner i friluftsaktiviteten geocaching.

Netsurferi og tidsspild
Internettet er en evig forbandelse. Facebook, Twitter og nu også Google+ kræver mere og mere opmærksomhed i vores daglige liv. Men med iPad'en er jeg blevet langt bedre til at fokusere på det, jeg finder vigtigt, frem for konstant at skulle tjekke hver evig eneste opdatering. Udover dette er jeg begyndt at gøre brug af Chrome-udvidelsen StayFocused, som er en simpel måde at begrænse sit eget internetforbrug. Her blacklister jeg særlig tidsrøvende hjemmesider (Facebook, Gmail, diverse internet-fora, etc.) og sætter en tidsgrænse på fem minutter. Dette er det maksimale stykke tid, jeg sammenlagt må være på disse hjemmesider i løbet af en dag. Bruger jeg mere tid, bliver siderne ganske enkelt blokeret indtil næste dag. Det er lidt trist, at man er nødt til at tage sådanne værktøjer i brug, men på den anden side kender jeg mig selv godt nok til at vide, at det på sigt vil hjælpe mig og spare mig tid.

Bloggeri
Jeg har skrevet 71 blogindlæg i løbet af mit sabbatår, hvilket jo faktisk er en del. Da jeg skrev min liste sidste år, ytrede jeg mit mål om at forbedre kvaliteten i mine tekster. Efter min egen overbevisning er jeg nået et godt stykke vej. Mange af mine indlæg er i dag længere og mere dybdegående end tidligere, og der er knap så mange "se den her film" eller "her er et interessant link", som jeg ellers har været god til at poste indimellem.

Udover at blogge her på Wikzo.com, har jeg i forbindelse med mit højskole-ophold på Vallekilde kørt en sideløbende blog for Game Academy. Her skrev jeg ugentligt om de mange ting, som vi oplevede på skolen. Det var faktisk lidt af en omvæltning pludselig at have så meget at skrive om, især efter Nordic Game Conference, hvor det var ved at blive et problem, at jeg postede for ofte.

0 kommentar(er):

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)