mandag den 21. april 2008

Det menneskelige kamera

Jeg hørte om ham for nogle år siden, og i dag læste jeg en artikel om ham i Nyhedsavisen, der fik mig til at gå ind på YouTube for at se nogle af hans tegninger. Manden, jeg taler om, er britiske Stephen Wiltshire, som har fået utrolig meget dække i medierne. Han er autist og har noget, folk kalder en fotografisk hukommelse. Denne bruger han til at tegne meget realistiske tegninger af byer, huse, bygninger og mange andre ting. Op til flere tv-kanaler har haft ham med i en helikopter for at flyve over diverse storbyer for så efterfølgende at gengive dem på 360 graders papir udelukkende med blyant og sin hukommelse.

Hans arbejde er dybt, dybt fascinerende. Han er ekstremt god til at tegne, hvilket han har lært sig selv uden nogen særlig uddannelse, og gør det ned til den allermindste detalje. Som nævnt lider han af autisme, hvilket gør ham meget ustabil i sociale sammenhænge. At bruge begrebet "fotografisk hukommelse" om hans evner er dog ikke korrekt ifølge Oddbjørn By, forfatteren af føromtalte MEMO-bog. Det er ikke bare så "enkelt" som at tage et billede med et kamera; han har en særlig egenskab i sin hjernen, som på en eller anden måde lagrer hans sansetryk anderledes end vi gør. Som almindeligt menneske kan man ikke undgå at tolke alt, hvad man ser, hører og føler hver dag. Ifølge forskere gør autister ikke dette; de ser bare tingene, som de er, uden at tænke videre over det. Det kan være én af forklaringerne til, hvorfor mange af dem kan rumme så mange informationer i hovedet. Man har jo flere gange hørt om folk, der kan huske hele telefonbøger udenad, men hvis de står i en nødsituation og skal ringe til en ambulance, kan de nemt komme i tvivl, om hvilket nummer de skal ringe til.

Jeg har valgt at inkludere en video, hvor Stepen Wiltshire flyver rundt over Tokyos gader. Han bruger de efterfølgende dage nonstop på at tegne byen med de mange skyskrabere. Der findes mange lignende film på YouTube, hvor især en af Rom skiller sig ud. Han får tegnet Colloseum uhyggeligt præcist sammen med andre fænomenale bygninger.
Det er selvfølgelig meget trist med hans sygdom og sociale handicap, men på den anden side besidder han evner, som andre kun kan drømme om. På hans hjemmeside sælger han sine billeder til mange penge, der går videre til forskning inden for autisme.

0 kommentar(er):

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)