fredag den 22. august 2008

Mine favorittilføjelser til Firefox

Der findes tonsvis af sådanne lister rundt omkring på Internettet, det ved jeg godt, men nu har jeg altså besluttet mig for at lave en liste over de tilføjelser (såkaldte add-ons eller plugins) til Firefox-browseren, som jeg finder mest nyttige. Jeg har efterhånden brugt ildræven som min foretrukne webbrowser i ganske mange år, og derfor har jeg eksperimentet med en del forskellige addons, temaer osv. Nedenstående er de få, udvalgte tilføjelser, som har fået lov at blive på min harddisk. Jeg har valgt ikke at inkludere links til, hvor de kan downloades henne, af ren dovenskab. Jeg kan dog som forsvar fortælle, at de fleste (hvis ikke alle) kan hentes på Firefox Add-ons.

Adblock Plus
Findes der noget mere irriterende på nettet end blinkende Flash-reklamer? Denne udvidelse fjerner automatisk en stor del af reklamerne, som findes på rigtig mange hjemmesider i dag. Det hele er ekstremt nemt at konfigurere, og derfor har ABP fået en permanent plads i mit Firefox-program.

Better GReader
Jeg er efterhånden blevet en flittig bruger af Google Reader, som er en nem måde at læse nyheder på gennem RSS Feeds. Tilføjelsen her er en samling af nogle smarte Greasemonkey Scripts, som ændrer både udseende og tilføjer smarte funktioner. Jeg kan især godt lide den såkaldte Preview-knap, som gør det muligt at loade en hel hjemmeside inde i Google Reader. Der er også et nyttigt værktøj til hurtigere at abonnere på et feed, hvor man før skulle finde feedet først, kopierer URL'en, for til sidst at tilføje den i sin Reader. Med Better Greader springer man de to første trin over - der dukker nu automatisk et lille gult ikon op i højre hjørne, og når man klikker på det, vil feedet blive indlæst i Google Reader. Jeg er i øvrigt også rigtig glad for Mac OSX-temaet, som får det hele til at se en tand pænere ud.

Dansk Ordbog
Hvad er der at sige? Stavekontrollen, som vi kender den fra skriveprogrammerne, blev indført i anden version af Firefox, og det fungerer glimrende. Jeg skal ikke kunne sige, om det har resulteret i færre stavefejl på nettet, men det har helt sikkert reddet mig fra mange typos, når jeg poster indlæg på diverse fora.

Foxmarks Bookmark Synchronizer
Endnu et genialt tiltag. Foxmarks lader dig synkronisere bogmærker mellem flere computere, så du aldrig behøver at sidde ved en maskine, hvor du mangler dine sædvanlige links. Synkroniseringsproceduren er smertefri, og man kan tilmed tilgå sine bogmærker via et website, der opdaterer sig selv.

Read it Later
Jeg fandt tilføjelsen i dag, og indtil nu virker det fint. Sammen med den automatiske bogmærke- og tagfunktion i Firefox 3, lader Read it Later dig mærke en side, som du gerne vil kigge på senere. Det kan for eksempel være en længere artikel, som du ikke lige har tid til at læse nu, men gerne vil studere nærmere en anden dag. I en smart To-Do-stil får du en liste over sider, du ikke har læst endnu.

Undo Closed Tabs Button
Tilføjer blot et ikon til en funktion, der kan tilgås ved at højreklikke på tabbaren og vælge "Fortryd Lukning af Faneblad". En nyttig lille tilføjelse hvis man en gang imellem kommer til at lukke en tab ved et uheld.

Zotero
Et rigtig smart redskab for skolearbejde. Tilføjelsen opretter databaser i selve browseren, hvor du kan gemme links, tekster, billeder og meget mere. Alt sammen sker på en intuitiv måde, og derfor er det velegnet til projekter, der kræver research på nettet. Zotero gemmer i øvrigt alle hjemmesider i en lokal mappe; det vil sige, at hvis du eksempelvis har gemt en Wikipedia-artikel, vil du stadig kunne læse den, selvom du er afskåret fra Internettet. Smart! Lige nu er interfacet lidt roddet, men programmet har et stort potentiale, og jeg vil helt sikkert benytte mig mere af tilføjelsen i fremtiden, når jeg skriver gymnasierapporter.

Det var så mine mest brugte tilføjelser i Firefox. Hvad med jeres? Her til slut inkluderer jeg et screenshot af min browser. Jeg har tidligere haft mange forskellige temaer installeret, men nu er jeg gået tilbage til standardudseendet, som jeg er meget godt tilfreds med, da det nu bruger native-ikoner fra GNOME i Ubuntu Linux.

3 kommentar(er):

Anonym sagde ...

Jeg begyndte at bruge Adblock Plus for en uges tid siden, men af en eller anden underlig grund, virker det ikke :S

Ordbogen bruger jeg også.

DownloadHelper er et super plugin. Det bruges bl.a. til at downloade flash-videoer fra fx YouTube.

Det sidste plugin, jeg bruger, er Rank Checker fra seobook.com.

http://tools.seobook.com/firefox/rank-checker/

Jeg bruger det til at tjekke både mine kunders og mine egne hjemmesiders placeringer i Google. Virkelig fedt plugin til SEO-interesserede. Det er bare at skrive sit domæne, indtaste en masse søgeord, og så kan man se, om man fx ligger nr. 1 i Google på "wikzo", "gustav dahl" osv.; bare for at give nogle eksempler.

Mit blog-indlæg om underlige og grimme hjemmesider ligger fx på første side, hvis man søger på "grimme hjemmesider" eller "underlige hjemmesider" :P Min anmeldelse af The Dark Knight ligger på side 3, hvis man søger på "dark knight anmeldelse".

Anyway, jeg synes, det er fedt at kunne tjekke placeringen på en anmeldelse eller et godt blog-indlæg med et interessant tema.

Jeg bliver nødt til at tjekke det bookmark-plugin. Overvejer også at lave en dedikeret sektion til bookmarks på min egen hjemmeside.

God weekend :)

Gustav Dahl sagde ...

Du mangler måske et filterabonnement til Adblock Plus. Jeg valgte bare et tilfældigt et, som hedder "Easylist (USA)" :)

Jeg har tidligere haft DownloadHelper, men brugte det sjældent. Desuden findes der et hav af programmer og sites til at downloade YouTube-film og lignende.

Jeg tjekker lige det der Rank Check :)

Anonym sagde ...

Nogle interessante plugins, Wikzo.

Mit absolute Firefox plugin er Firebug. Jeg bruger det professionelt og privat igen og igen, flere gange om dagen.

Uundværligt, hvis man interesserer sig for webdesign og frontend kodning. :)

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)