torsdag den 1. januar 2009

Nytårskrudt er sgu farligt!

Jeg er gradvist blevet mere og mere skeptisk over for nytårsfyrværkeri. Jeg synes, det er et voldsomt spild af penge; især fordi du sagtens kan nyde de flotte farver på himmelen uden at bruge penge på det. Alle andre fyrer jo en masse af, så hvorfor selv bruge en stor portion penge på raketter og samtidig risikere at komme til skade? Jeg forstår heller ikke, hvorfor folk finder de store brag så underholdende. Farverne har jeg intet imod, men knaldene synes jeg ikke om. Det er det ovenikøbet uhørt synd for de mange dyr, der hvert år bliver rædselsslagne. Vores egen kat var i går helt vildt bange og forsøgte at gemme sig nede under en seng. Jeg tør slet ikke tænke på de mange fugle og andre dyr, der lever ude i de fri.

Min lillebror, derimod, kan godt lide at skyde krudt af. I går var han helt excentrisk for at komme ud og sætte ild til de raketter, vi havde købt i en slags familiepakke. Kl. 00.00 forbød min mor ham dog at gå ud, fordi skyderiet var helt vildt på det tidspunkt. En halv time efter, da tingene var ved at stilne af, fik han lov til at gå ud. Han og en kammerat skiftedes til at fyre raketterne af. De satte pindene ned i en ølflaske på nogle fliser. De første gik meget godt, men pludselig vælter flasken, imens min bror er ved at tænde den. Raketten suser med en hujende fart henad jorden og bliver stoppet af en terrasse, hvor den eksploderer i en brag kun ti meter fra os! Vi var dybt chokeret, især fordi flasken lige så godt kunne have væltet i retning mod os, hvor vi så ikke havde haft nogen mulighed for at løbe væk. Straks efter indstillede vi skydningen og gik indenfor. Nu har min lillebror lært, at krudtet er hamrende farligt, og at der ikke er nogen grund til at udsætte sig selv for unødvendig fare. Jeg så i nyhederne, at der hvert år forekommer flere og flere ulykker nytårsaften. Derfor gider jeg ikke skyde de store ting af. Heksehyl kan jeg godt gå med til, men da vi var ude at købe nytårsskyts, var de ikke til at støve op. Der går rygter om, at de er blevet forbudt. Hvorfor, ved jeg ikke, men det er velsagtens fordi de har vist sig at være farligere, end man lige gik og troede. Uanset hvad skal man hvert fald passe rigtig meget på, når man begiver sig ud nytårsaften enten for selv at skyde af eller bare for at kigge på. I princippet kunne der jo sagtens have stået andre, dér hvor vores raket fløj hen. Det er ikke til at sige, hvordan følgerne så havde været ...

Jeg har tegnet et billede af, hvor tæt den væltede raket fløj på os. Heldigvis skete der ikke noget, og vi håber, at denne traumatiske hændelse har lært min lillebror på 12, at krudt ikke er til at spøge med, selvom det ser så flot ud på den mørke himmel.

4 kommentar(er):

Anonym sagde ...

Aaaarh... Så har du aldrig været på Vesterbro nytårsaften, det sker HELE tiden, 2 meter fra os, og det er faktisk først rigtig farligt (selvfølgelig hvis det er en middelstørrelse raket) når den er tættere på end 1 meter... Tror at heksehyl er ulovlige pga. at stort set Alle bare ligger/smider dem på jorden, og så suser de rundt over det hele og man ved ikke hvor den flyver hen (det er nemlig meningen at man skal sætte dem fast i jorden), og så også fordi mange har fundet ud af at de springer i luften hvis man først tramper på dem, og så tænder dem ...
// GustavSS

Anonym sagde ...

Tip: Køb en rigtig raketholder og stil den i en spand sand ;)
Nytårskrudt kan sagtens være en sikker fornøjelse, hvis man bare bærer sig fornuftigt ad.

Jan Jægermark sagde ...

Det var da godt, der ikke skete noget :) Mht. det med heksehylene, så tror jeg, Jonas har fat i noget der. En anden grund kunne være, at mange bruger krudtet fra heksehylene til hjemmelavede bomber.

Anonym sagde ...

Ja, krudt er en farlig ting i de forkerte hænder, eksempelvis skødesløse sjæle mefd deres farlige krysantimum-bobmer...
Nuvel, tror ikke så meget at unge bruger krudtet fra heksehylene til fremstilling af bomber, tror mere at bruger et gammelt trick, hvor det gælder om at rulle "hylet" inden antænding, for at løsne krudtet og derved gøre det muligt at antænde krudtet på en gang - et knald og ikke hylen af det fastkomprimerede krudt (den hylende lyd.
Jeg synes at det er langt farligere og meget forkasteligt, at det er så nemt at få fat i farlige og ulovligt fyrværkeri - i.e. kanonslag - og at nogle svage sjæle leger med "ilden" (har set unge mennesker kaste med kanonslag efter sagesløse).
Og ja, under ordentlige forhold og med rette sikkerhedsforanstaltninger, kan man sagtens skyde krudt af. At forbyde vil blot gøre emnet endnu mere interessant (trods skaber trods!)...

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)