onsdag den 17. marts 2010

Mig - nu med briller

Jeg havde aldrig drømt om, at jeg skulle blive et brillemenneske.

Sandheden er dog en anden, for her i de sidste par år har jeg oplevet, at mit syn måske ikke er så godt, som det kunne have været. Jeg kan sagtens se – det er ikke dét – men når jeg skal læse noget, som er langt væk (fx en tavle i skolen), skal jeg nogle gange koncentrere mig meget. Jeg har også haft en tendens til gerne at ville have bøger meget tæt på for at kunne læse teksten ordentligt.

Derfor besluttede jeg mig for nogle måneder siden at gøre et forsøg med kontaktlinser. Det viser sig nemlig, at jeg har bygningsfejl, så derfor fik jeg nogle månedslinser med hjem på prøve. Det viste sig dog hurtigt at være meget sværere, end jeg havde regnet med. Man kan ikke forestille sig, hvordan det er, før man selv har prøvet det, men det er virkelig, virkelig svært at sætte linser på, når øjet instinktivt vil gøre alt for at forhindre, at et fremmede legeme rammer det. Mine reflekser var simpelthen så stærke, at jeg til sidst opgav. Det var ikke det værd at skulle kæmpe i flere timer hver morgen for at få de skide linser på, og i øvrigt følte jeg ikke, at de havde nogen markant effekt på mit syn.

Nu har jeg så besluttet mig for at købe et par briller, som jeg vil bruge, når jeg skal læse. Jeg har fået -2.5 på højre og -1 på venstre, hvad det så end skal betyde. Jeg har imidlertid ikke tænkt mig at bruge dem dagligt. Ikke at jeg har noget imod briller generelt, men jeg bryder mig ikke så meget om tanken, at folk bedømmer og anskuer én på udseendet af den brille, man går rundt med, frem for den person, som man egentlig er. De fleste menneskers IQ-appeal får sig et boost, når de tager briller på. Om det samme gør sig gældende for mig, skal jeg ikke kunne sige, men jeg synes, at det er en smule tankevækkende, at briller automatisk får én til at se en tand ekstra intelligent og nørdet ud.

Oh well – selvom mine briller ikke er noget specielt (jeg bad om de mest minimalistiske og mindst iøjnefaldende) kan jeg klart se, at de har en effekt. Tekst og kontraster står væsentligt tydeligere, og nu kan jeg nemmere læse en bog, som jeg holder 20-30 cm fra øjnene.

I sidste ende bør man dog have sig for øje (hihi), at briller kun gør éns syn dårligere, jo længere tid man bruger dem. Øjnene er noget af det allervigtigste, vi har, så derfor skal man passe ekstra godt på dem. Selvom de måske falmer lidt med alderen, bør man være glad for, at man overhovedet besidder evnen til at se. Jeg kan simpelthen ikke forestille mig, hvordan det må føles at være blind. Slet ikke at kunne sanse verden igennem synet er mig en ufattelig tanke, og jeg har stor respekt for de, som formår at leve et normalt liv på trods af deres blindhed.

5 kommentar(er):

Anders sagde ...

Brillen er jo blot en "accessorie" ligesom så meget andet, tøj, sko, frisure, skæg, wha'ever. Det er noget man kommer til at tage stilling til alene ved at vælge eller fravælge. Tanken er jo interessant; hvis man en dag var rebelsk og havde som mål ikke at signalere noget som helst, lod håret og skægget gro, gik i hvide trøjer og slidte sko, så signalerede man jo alligevel i andres øjne stadig noget. Alt (farver, former osv.) er kultiveret og forarbejdet, så vi alment har en idé om dets udtryk. Jeg tror ikke på, at vi kan løbe fra det faktum, ligegyldigt hvor paranoidt det virker, og derfor må vi i sidste ende forholde os til vores egen udstråling.
At folk bedømmer én virker uundgåeligt.. de glor jo på hvad tøj man går i, selvom man blot er en fattig studerende uden dyre mærkevarer - og brillens egenskab er endda en nødvendighed, det er Lacoste-mærket jo egentlig ikke. Hvis man kan affinde sig med sin egen tøjstil, så kan man vel også affinde sig med sin egen brillestil og være ligeglad med hvad andre tænker.

Jeg bruger selv kontaktlinser på månedsbasis, hvilket jeg har gjort siden 8. kl. (ca. 6 år siden). Styrken er 1,25 og 0,75, altså ikke noget voldsomt - men nok til at gøre en forskel når jeg skal fokusere langt. Jeg købte også et par briller til at starte med, men droppede dem igen pga. irritation ved næsen efter en operation omkring samme år. Nu bruger jeg dem i sjældne tilfælde til back-up hvis jeg er på festival osv., hvor hygiejnen ikke lige tillader pilleri i øjet.
Jeg er _meget_ glad for mine kontaktlinser, dels fordi jeg kan sætte dem i om morgenen på maks. 30 sek., men også fordi de netop ikke er en accessorie, der udtrykker noget. Ikke mange ved at jeg har dem og deres funktion er ene og alene at styrke mit syn. Desuden kan jeg dyrke sport og mit syn er fri for en brillekant. Den første måned skal man vænne sig til at bruge dem, sådan er det med alt - men derefter er det et lige så naturligt ritual om morgenen som tandbørsten og et bad.

Gustav Dahl sagde ...

Det har du naturligvis fuldstændig ret i. Uanset hvor meget man prøver, kan man aldrig "rigtig" blive neutral/clean i sin stil (heller ikke selvom man vælger hippievejen).

Jeg vidste ikke, at du gik med kontaktlinser, men øjensynligt (det vælter ud af mig med øje-metaforer, hva'?) havde du nemmere vil at tilpasse dem til din hverdag. Sådan er vi jo så forskellige. Jeg orkede det bare ikke i længden, og desuden begyndte det også at "stikke" en smule i mine øjne, når jeg havde haft dem på i længere tid.

Tak for din kommentar :)

Tøjza sagde ...

Jeg brugte også selv briller siden 5. klasse, nu har jeg dog brugt kontaktlinser i ca. 2-3 år, og er ligesom Anders rigtig glad for dem! Jeg har også bygningsfejl ligesom dig Gustav, og også nærsynet.

Husker tydeligt da jeg besluttede mig for at bruge kontaktlinser, simpelthen fordi jeg bedre kan lide mit eget udseende uden briller. Det tog mig også flere timer, og jeg blev vildt frustreret, tro mig. Men så snart jeg omsider fik dem i, gik der ikke lang tid før jeg kunne gå rundt og sætte dem i på et øjeblik og slet ikke kunne mærke at jeg havde dem på. :)
De første par dage kunne jeg også mærke, at jeg ligesom havde noget i øjet (det havde jeg jo så også :P but you get it). Men ja, jeg er virkelig glad for kontaktlinserne, men har også et par reservebriller derhjemme, for nogle gange kan det godt blive lidt anstrengende f.eks. at kigge på en skærm i længere tid med kontaktlinser på ;)

Jonas sagde ...

Synes altid det er sjovt at se folk med briller, når man altid har set dem uden. Det ser overraskende anderledes ud :P

Gustav Dahl sagde ...

Sådan har jeg det også :P

Har dog endnu ikke vist mig offentligt med dem på, hvilket jeg heller ikke just regner med at gøre foreløbigt.

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)