tirsdag den 20. april 2010

Få noget ud af hver eneste dag

Kender du det, når du tænker tilbage på den forrige uge og egentlig ikke kan komme i tanke om, hvad du foretog dig?

Jeg er af den overbevisning, at alle mennesker på et tidspunkt opdager, at tid er noget af det allervigtigste i verden, og vi desværre ikke har uendelige mængder af den. Der er så meget, vi gerne vil nå, men vi har ikke tid til/mulighed for at fordybe os i det hele.

I stedet for at dedikere den nødvendige tid til at lære nyt om et emne, man interesserer sig for, har vi (eller i hvert fald jeg) en tendens til at opleve "information overload", hvor vi i stedet for at bruge en halv time på at læse et eller andet, som vi skal bruge den efterfølgende dag i skolen, foretager en overspringshandling og på den måde spilder kostbar tid. Jeg er selv en synder af dette fænomen - det indrømmer jeg gerne. I stedet for at læse alle mine lektier og skrive alle min afleveringer færdige, vil jeg meget hellere liiiige tage et slag Left 4 Dead 2. Jeg mener, hvad gør en enkelt time fra eller til? Engelsk-essayet skriver jeg bare bagefter, når jeg ikke har lyst til at nakke zombier længere ...

Heldigvis når jeg som regel at få ordnet alle mine ting, om end dette nogle gange sker lige i sidste øjeblik, eventuelt ud på de senere nattetimer. Men hvordan kan det være, at det er så svært at bruge sin tid på mere fornuftige ting; hvorfor er det så svært at tage sig sammen?

For at forsøge at overkomme nogle af de mange projekter, som jeg gerne vil udføre i mit liv, forsøger jeg mig at få noget ud af hver eneste dag. Her taler jeg om at læse interessante artikler, guides og lignende på nettet, som i månedsvis har ligget og kukkeluret i min bogmærkelinje, eller slet og ret at få ordnet nogle af de ting, som har det med at hobe sig op. Det er hovedsagligt tekster/bøger omkring spiludvikling, som jeg ved vil gøre mig klogere på et eller andet punkt. Men den fandens tid er et problem, får det er så meget lettere at markere en hjemmeside som "skal læses i fremtiden" frem for rent faktisk at læse den.

Det er svært at tage sig sammen, og når man har så mange ting, man gerne vil nå, kan det nogle gange synes en umulig opgave at få gjort det hele. Men er der noget, jeg har måtte erfare, er det, at man faktisk får en rigtig god tilfredsstillende følelse, når man så endelig bruger tid på de ting, som man inderst inde godt ved, at man burde. Der er intet så dejligt som at sidde med en udprintet matematikrapport, velvidende at nu kan man godt være bekendt at tage sig en slapper foran fjernsynet eller spillemaskinen.

Jeg vil så gerne lære at designe mine egne levels i blandt andet Unreal Tournament III og Left 4 Dead 2, men samtidig vil jeg også gerne lære at programmere C++. Velvidende at jeg umuligt kan lære det hele samtidig, bliver jeg altså nødt til at prioritere min tid. Desværre er mine afgangseksamener begyndt at nærme sig med hastige skridt, så jeg føler, at det næsten ikke kan betale sig at give sig i kast med de helt store projekter lige i øjeblikket.

I sidste uge modtog jeg Nintendo DS-spillet WarioWare D.I.Y., som kort fortalt er et værktøj til at kreere sine egne små microspil. Det hele er opsat på en meget pædagogisk og letforståelig måde, så det tager ingen tid at få skabt sine spil, når blot man har en god idé. Da jeg er lidt af en purist/perfektionist (hvor ligger forskellene på disse to begreber egentlig?), har jeg det sådan, at hvis jeg sætter mig et mål for, så SKAL dette overholdes. Sådant har jeg netop aftalt med mig selv: At jeg hver evig eneste dag, så længe jeg nu gider, skal skabe mindst ét lille spil i D.I.Y. Indtil videre går det godt, og faktisk har det ikke været noget problem at finde på spilkoncepter. Spillet indeholder nemlig en smart auto name-funktion, hvor en tilfældig titel bliver genereret. Denne bruger jeg så inspiration til et spil, som på en eller anden måde skal have noget at gøre med dette navn.

For mig handler det om at komme ind i en fast rutine og aftale med sig selv, at enten gør man det, eller også gør man det ikke. Der er ingen "jeg tager lige en fridag" her; hvis jeg lover mig selv noget, så vil jeg gøre alt for at overholde dette. Jeg vil have en clean streak. Det har altid hjulpet, når jeg laver lister over de ting, som jeg gerne vil nå. Jeg elsker nemlig at kunne strege dem over efterfølgende for at kunne læne mig tilbage og tænke "been there, done that AND bought the t-shirt!"

Lige siden jeg har været helt lille, har min mor og jeg noteret ned, hver gang jeg har læst en bog. I starten var det egentlig mest bare for sjov, men vanen holdt ved, og den dag i dag har jeg en liste over samtlige bøger, som jeg har læst gennem hele mit liv. Og nu hvor jeg er nået så langt, kan det ikke betale sig at stoppe. Det er egentlig ganske sjovt med sådan en liste, så man kan gå tilbage og se, hvad man læste af bøger, da man var yngre. For nyligt begyndte jeg på noget tilsvarende med de mange spil, jeg hyppigt tjørner igennem (se Love N Hate), men det har vist sig at være en lidt mere krævende opgave, end jeg havde forudset.

For et stykke tid siden faldt jeg over et koncept, som hedder 750 Words. Det går i al sin enkelthed ud på, at man hver dag skal sætte sig ned og tømme sig selv for tanke ved at skrive, ja du har nok gættet det, 750 ord. Efter sigende skulle mange forfattere gøre brug af denne teknik til at øge deres kreative formåen, lidt ligesom når man foretager "hurtigskrivning". Jeg synes rigtig godt om konceptet og forsøgte mig med det i nogle dage, men det viste sig hurtigt, at jeg aldrig nogensinde ville kunne nå op på de magiske 750 ord hver dag. Til dels på grund af min begrænsede tid med skole osv., men også meget på grund af denne blog, som egentlig allerede er et slags fristed, hvor jeg kan komme af med mine tanker. At skulle læsse af to steder var ganske enkelt for stor en mundfuld.

Oh well, summasummarum er, at det altid handler om at være i gang, hele tiden at lære nyt. Når jeg husker tilbage på mit første gymnasieår, havde jeg altid en dejlig følelse af at have lært noget nyt, når jeg kom hjem fra skole. Denne har jeg desværre lidt mistet, og derfor føler jeg, at jeg selv må tage hånd om mit liv. Derfor har jeg en række interne aftaler med mig selv, eksempelvis at jeg skal læse cirka en bog om måneden og designe et nyt WarioWare-spil om dagen. Jeg vil ligeledes bestræbe mig på at læse mindst en ny tekst om dagen via browsertilføjelsen Read It Later. Som sagt er det meget nemmere at markere en tekst end at læse teksten, og lige nu har jeg 30+ stående på min liste, nogle, som er over 100 dage gamle.

Når jeg nu tænker over det, findes der faktisk mange get things done-løsninger. Her for noget tid siden stødte jeg eksempelvis på en alternativ form for to do-liste kaldet To→done. Her fortæller man hjemmesiden, hvad man gerne vil have gjort færdig, og hvor længe denne opgave regnes med at tage. Når man så på et tidspunkt sidder og idler foran skærmen, kan man trykke på "Jeg har 15 frie minutter til overs, giv mig noget at lave", og systemet vil så tilfældigt vælge en af dine opgaver, som du kan give dig i kast med med god samvittighed.

Når alt kommer til alt, handler det i bund og grund om at have en god samvittighed over for én selv; sådan har jeg det i hvert fald. Jeg vil gerne "være tro" mod mig selv og yde det bedste, som jeg ved, jeg kan, og derfor forsøger jeg i højere og højere grad at bruge min tid fornuftigt, i forhold til hvad jeg før har gjort. Det er svært ikke at falde for fristerne, men formår man at stride imod, bliver belønningen så meget desto større i sidste ende.

0 kommentar(er):

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)