lørdag den 3. april 2010

Ugens kloge spilord #3: Varierende verber giver spændende gameplay

De fleste spil i dag handler om de samme ting: skyd, løb, hop, kør, byg og ødelæg. Kan det virkelig passe, at der er ikke findes mere variation? Er vi virkelig bundet til de samme verber i alle computerspil?
Det mener en blog ved navn IndieBird Games ikke. Han skriver, at årsagen til, at spil som Braid, Portal og Crayon Physics Deluxe anses som særlig innovative netop skal findes i deres brug af verber (udsagnsord). Spillene gør op med de konventionelle handlinger, som en spiller almindeligvis kan foretage sig i et digitalt spil. Fx blander Braid traditionel platforming med tidskontrol, hvor man kan spole frem og tilbage i tiden. Ligeledes er Portal et førstepersons skydespil, men her skyder man ikke med almindelige patroner, nej, man skyder med portaler, som gør én i stand til at teleportere sig fra ét sted til et andet. Sidstnævnte, Crayon Physics Deluxe, handler, som titlen antyder, om at tegne med farvekridt.

If you’ve never bumped into the linguistic metaphor for games, the above probably needs some explanation. One way to deconstruct games is into VERBS and NOUNS.

Nouns are the objects in the game – players, enemies, walls and weapons. If you were to freeze a game at a single instant, everything in that snapshot would be a noun.
Verbs, on the other hand, are everything that the game objects can do. Move, jump, shoot are typical examples. In other words, the NOUNS are the game state. The VERBS are the allowed transitions between states. In this view of the game, a very important question to ask is, “What does the player do?” What are the player verbs?

I suggest that you open a dictionary, flip it to a random page and look up a verb.

Think about the verb for a while. Would this be interesting to do in a game? What if game agents did the verb to each other, or to the player? Imagine different contexts in which this verb could be used. How would you make a puzzle game with it? What about a strategy game? Action game? - IndieBird Games
Denne strategi er virkelig interessant, hvis I spørger mig. Selvfølgelig kræver det en helt masse arbejde at komme på nye idéer til hidtil uprøvede verber inden for mediet. Man kommer helt sikkert til at fejle utallige gange, men på et eller andet tidspunkt lykkes det at finde en helt ny type gameplay, som forekommer frisk og anderledes i forhold til alt det, vi er vant til i de store AAA-titler. Ligeledes har jeg også erfaret, at når man får sat begrænsninger op foran sig, er det i sidste ende lettere at fokusere på sit game design. Det kan godt ske, at det ikke er nok bare at slå tilfældige verber op i en ordbog, men det kan i det mindste være med til at give én et incitament og motivation til at begynde et sted.

Man kan desuden vælge at kombinere flere forskellige verber med hinanden, således at et spil både indeholder helt nye og uprøvede handlinger, men samtidig gør brug af de mere velkendte. Et godt eksempel er netop Braid, der, hvis ikke platform-elementet var til stede, kunne have forekommet utrolig abstrakt, uintuitivt og svært at gå til. Det handler nemlig om at finde en balance mellem nyt og gammelt; at prøve at innovere, men på samme tid lade spilleren opleve nogle af de ting, han allerede kender og elsker.

0 kommentar(er):

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)