torsdag den 12. august 2010

Mine målsætninger for sabbatåret 2010-2011

Her i sommers blev jeg færdig med min studentereksamen og skulle egentlig være startet på en videregående uddannelse efter ferien. Af flere grunde har jeg dog valgt at holde et sabbatår, inden at jeg begynder på Medialogi-uddannelsen i Aalborg.


Først og fremmest føler jeg mig ikke fuldstændig parat til at flytte hjemmefra nu. Selvom Aalborg ikke ligger så forfærdelig langt væk fra Århus, er det alligevel noget af en omvæltning pludselig at skulle bo alene eller på kollegie. For det andet kunne det være rart at tjene lidt penge sammen, inden at jeg begynder på et studie. For det tredje har jeg længe set frem til et friår, hvor mange af mine egne småprojekter kan blive realiseret. Jeg har nemlig altid været i gang med skole og diverse andre ting, hvilket har betydet, at jeg ikke altid har haft så meget tid at dedikere til mine hobbyer og interesser, som jeg gerne ville.

For at jeg ikke skal stå om et år og tænke: "Hvad har jeg egentlig lavet det sidste års tid; hvad skete der?", har jeg tænkt mig at lave en målsætningsliste over de ting, som jeg gerne vil nå, inden at jeg begynder på Medialogi i 2011.

Jeg har altid været glad for at skrive liste og huskeseddeler. På den måde følger jeg mig mere "hængt op på at gøre tingene". Især når den publiceres online får jeg større motivation til at fuldføre de løfter, som jeg giver mig selv. Det er også lidt skægt at kunne kigge tilbage, forhåbentligt godt tilfreds med, at jeg fik fuldført de ting, jeg havde sat mig for mål.

Jeg vil indimellem komme med opdateringer på, hvordan tingene skrider frem, men følgende er mine mål perioden 2010-2011:

Finde et job
Jeg modtager ingen SU længere, og selvom jeg fik temmelig mange penge i studentergaver, vil det være en god idé at tjene nogle penge i det næste års tid. Desuden siger min mor, at jeg ikke må bo hjemme, medmindre jeg finder mig et arbejde.

Status: Jeg har sendt en ansøgning ind til min lokale GameStop-butik. Får jeg ikke svar derfra, må jeg se mig om for at finde noget andet.

Programmering
Uanset hvad man gerne vil inden for spilbranchen, er det at kunne programmere en rigtig god ting. På Medialogi ved jeg, at man principielt lærer at programmere helt fra bunden af, men det vil uden tvivl være en god idé at få et lille forspring ved selv at lege lidt med det i fritiden.

Status: Jeg er i gang med bogen Beginning C++ Through Game Programming, Second Edition (Michael Dawson). Den giver et fint indblik i at programmere, og mere specifikt hvordan C++ hænger sammen. Det er dog ikke nok, tror jeg, men jeg vil først igennem denne ene bog, før jeg beslutter mig for, hvad jeg senere vil prøve.

Jeg har besluttet mig for at bruge mindst en time om dagen på denne bog. Tidligere har jeg gjort det lidt i perioder med dertilhørende lange pauser imellem, men faktum er, at denne måde bare ikke holder, fordi jeg når at glemme meget af det, jeg læser. Derfor vil jeg forsøge at være bedre til at læse regelmæssigt hver dag.

Level design
Jeg tror ikke, at jeg vil være spilprogrammør, men det er altid godt at kunne kode en smule. Til gengæld har level design-feltet fanget min interesse. Jeg har endnu ikke nået at beskæftige mig så meget med dette, men jeg tror, at det måske kunne være noget for mig.

Sidste år købte jeg Unreal Tournament III i håb om at komme til at lege med Unreal Editor. Jeg købte nemlig en deluxe-udgave, hvor der følger en bunke rigtig gode tutorials-videoer med, som guider én igennem editoren helt fra bunden af. Det har dog vist sig at være ret så tidskrævende, hvorfor det har stået på pause indtil nu.

Status: Når jeg er færdig med min bog om C++, har jeg tænkt mig at give mig i kast med UnrealEd. Efterfølgende vil jeg muligvis forsøge mig med Hammer og prøve at lave baner til Left 4 Dead 2.

Tegning
Jeg har aldrig været særlig god til at tegne, men har længe gerne ville prøve at lære det. For et stykke tid siden stødte jeg på bogen At tegne er at se (Betty Edwards), som jeg har læst en smule i. Den går meget teoretisk ind og beskriver, hvordan vores to hjernehalvdele (højre og venstre) fungerer, og hvorfor nogle naturligt er mere kreativt begavede og bedre til at tegne end andre. Sagen er nemlig den, at mange i dag nærmest kun bruger den meget strikse venstre hjernehemisfærer, som kører meget på sprog og abstrakte begreber. Den højre hemisfærer, derimod, har et mere konkret og holistisk syn på verden, og det er ifølge hjerneforskning denne, som giver os et mere kreativ og intuitiv perspektiv på verden.

Bogens pointe er, at man ved at træne sig selv i at bruge højre hjernehalvdel mere kan blive bedre til at anskue verden, som den er, i stedet for hvordan man tror/husker, den er, og dermed blive i stand til at tegne det, man ser.

Status: Dette er meget tidskrævende, og derfor har jeg valgt at vente lidt med at øve mig i at tegne, til at jeg er færdig med i hvert fald den første programmeringsbog.

Videospil
Jeg har en bunke af spil liggende, som jeg endnu ikke har gennemført, eller måske kun rørt i ganske få minutter. Disse vil jeg gerne have "udryddet", både for at få en bedre samvittighed, men også for at kunne aktivt tage del af debatten om de mange spil.

Desuden vil jeg kraftigt forsøge at nedskære mit forbrug, når det gælder at købe nye spil. Jeg ser nemlig helst, at hele det næste år ikke bare går op i at spille det ene spil efter det andet. I stedet vil jeg hellere bruge min tid på at lære mere om spilteori og -design, og så vil jeg forsøge at give mig i kast med at udviklere flere spil selv.

Ligeledes vil jeg prøve at forholde mig mere kritisk til de spil, som jeg spiller, i stedet for blot at påtage mig konsumer-rollen, som jeg hidtil har gjort, hvor det ene spil bare skal gennemføres, for at jeg kan komme videre til det næste. Jeg vil forhåbentligt begynde at skrive mere om mine spiloplevelser her på bloggen.

Status: I øjeblikket har jeg har jeg i hvert fald 10-15 spil (hvis ikke mere), som jeg mangler at gennemføre. Derfor har jeg sat mig selv den regel, at jeg ikke må købe et nyt spil, før jeg har gennemført ét, som jeg allerede ejer. Dette 1:1-forhold skulle gerne gøre, at min backlog-bunke langsomt bliver mindre og mindre.

Læse mere
Tidligere var jeg en meget habil læser, men på et tidspunkt mistede jeg interessen og brugte mere af min tid på at spille. Nu har jeg dog fået lysten tilbage, og jeg læser især fagbøger om game design, psykologi og filosofi. Jeg køber jævnligt bøger fra nettet, men ligesom med min spilbunke har jeg også lidt for mange bøger, som jeg ikke har fået læst færdig.

Mit mål er at læse endnu mere, end jeg plejer; det være sig fagbøger såvel som skønlitteratur, magasiner og lignende.

Status: Dette er et mål, som jeg gerne vil have varer hele livet: Jeg forsøger for så vidt muligt at læse noget, hver eneste dag. På min pt.-side kan du følge med i, hvad jeg læser i øjeblikket.

Samtidig har jeg også utrolig mange artikler og guides gemt på min computer (via Read It Later), som jeg ikke har været så god til at få læst. Jeg bryder mig simpelthen ikke om at sidde ved skrivebordet og læse længere tekster på en computerskærm. Derfor ser jeg med glæde frem til, at Apple udgiver deres iPad i Danmark. Jeg har tidligere overvejet Amazons e-boglæser Kindle, men iPad'en virker som en bedre løsning for mig, fordi den har så stærke online-funktionaliteter, hvor man med forskellige apps kan download indhold til tabletten. Ganske vist er det en halvdyr fornøjelse, men mit håb er, at jeg med en iPad omsider kommer til at læse mange af de gode ting, som jeg ellers bare vil have tilsidesat.

Komme i bedre fysisk form
Da jeg gik i gymnasiet, var jeg lidt forbavset over, hvor mange fra min klasse, som flere timer om ugen sled i det i diverse fitnesscentre for at komme i form. Jeg selv har aldrig dyrket denne "dille", men jeg kan godt mærke, at efter jeg stoppede med at svømme for tre år siden, er det gået en smule ned ad bakke, hvad angår min krop.

Jeg har på ingen måde tænkt mig at blive en bodybuilder eller noget i den retning, men jeg ser det som vigtigt, at jeg i det mindste gør et eller andet for at holde min krop i nogenlunde form. Jeg har tidligere haft planer om at løbe ture i skoven, men har aldrig rigtig fået taget mig sammen.

Status: Jeg cykler forholdsvist meget. Faktisk bruger jeg stort set kun min cykel som transportmiddel, både fordi det er hurtigt og nemt (især hvis man skal ind til byen, hvor det ville være svært at parkere med bil), men også fordi det er dejligt befriende at cykle.

For et stykke tid siden fandt jeg på min egen "træningsform". Morgen og after laver jeg X antal mave- og armbøjninger. Den efterfølgende dag laver jeg så X+1 mave- og armbøjninger, og sådan bliver jeg ved med hele tiden af forøget antallet med én pr. dag. I øjeblikket er jeg oppe på 48, dvs. 48 x2 mave- og armbøjninger.

Netsurferi og tidsspild
Jeg har ikke altid været god til at administrere min tid foran computeren, især når det kommer til alt, hvad der har med en netbrowser at gøre.

Jeg har utrolig mange hjemmesider, især nyhedssider om gaming, som jeg tjekker næsten dagligt. Med Google Reader og RSS er det blevet meget nemmere, men ofte tager jeg mig selv i lige at skulle tjekke, om der nu skulle være kommet et nyt indlæg inde på et forum, eller om nogen har skrevet noget interessant på Twitter.

Det er okay at give sig selv et tidsrum, hvor man ikke laver det helt store og bare surfer rundt, men man skal passe på med, at det ikke kommer til at tage overhånd med tjenester som Facebook og e-mail og alt det andet snaks.

Status: Det går forholdsvis fint. Nogle gange kan der gå dage imellem, at jeg tænder min computer, hvilket ellers er ret sjældent for mig. Med en iPad vil dette sandsynligvis blive endnu bedre, om end jeg ikke har tænkt mig at begynde at surfe hjernedødt rundt på denne, men hellere bruge den som kvalitetstid, hvor jeg sætter mig og fordybes i en tekst, som jeg gerne vil læse.

Bloggeri
Det har været lidt on-and-off med bloggen på det seneste. Indimellem har jeg stor lyst til at skrive om noget, mens jeg andre gange bare ikke gider. Alligevel ender jeg som regel med at poste et eller andet sjovt link eller en spændende video, bare for ligesom at holde bloggen kørende. Ikke at der er noget galt med dette, men jeg ser gerne i fremtiden, at endnu mere at bloggens indhold er noget originalt, som jeg sætter mig ned og skriver fra bunden af i stedet for blot at referere/henvise til noget andet. For jeg har nemlig opdaget, at det giver en god fornemmelse, når skrivere mere dybdegående indlæg. Det gælder især, når jeg samtidig får gode og kritiske kommentarer fra jer; på den måde viser I nemlig, at der findes nogen, som gider at læse det, jeg skriver, og det hele ikke bare er ligegyldigt og spild af tid.

Status: Ved at fuldføre alle ovenstående målsætninger vil jeg forhåbentligt få flere spændende ting at blogge om :)

Nåja, billedet til dette indlæg er et, som jeg stødte på forleden og fandt ganske inspirerende. Det hedder Hand with Reflecting Sphere og er skabt af den finurlige M. C. Escher.

7 kommentar(er):

Lukas sagde ...

Det lyder ganske fornuftigt med sådan en plan :)

Tid på nettet kan umuligt være spildt! ... Okay, det kan det sagtens, men alligevel :D

Gustav Dahl sagde ...

Tak for kommentaren, Lukas.

Man skulle tro, at det var løgn, men nettet er nu og en gang en kilde til meget time-wasteri.

Tit siger jeg til mig selv: "Jeg tænder lige min computer for at tjekke én ting", men hurtigt opdager jeg noget spændende, og det ene link fører til det andet, og måske skulle jeg lige tjekke om ikke ... osv. Internettet er én stor fristelse, og som Onkel Ben så klogt siger i Spider-Man: Med store kræfter følger et stort ansvar.

Tøjza sagde ...

Lyder spændende med dine mål. Håber, du formår at holde motivationen oppe og føre det ud i livet. Jeg kan også godt lide at skrive huskesedler/lister og sådan, men noget af det sværeste er at holde dem :P

Anders sagde ...

Nyd sabbatåret! Personligt føler jeg, at jeg blev mere modnet af det ene års sabbat end af de tre år på gym. Jeg har arbejdet som vikar i skole/børnehave, og sidste skoledag var uendelig trist, mere trist end at sige farvel til gym. I dag var jeg så tilbage som vikar, og det var ubeskriveligt hvor glad jeg var for at se børnene igen. Det virker spontant at sige, men pludselig opdager man hvad der virkelig betyder noget for én, hvilket selvfølgelig også er en erfaring der er værd at tage med sig.

Da jeg var færdig på gym følte jeg mig bange for fremtiden og en enorm tomhed, hvis man kan sige det sådan. Efter at have været vant til den trygge skolegang hele livet står man pludselig meget alene. I ekstremerne troede jeg ikke, at jeg nogensinde kunne blive så tilfreds igen. Her til aften har jeg samme følelse - jeg tror ikke, at jeg nogensinde igen kan blive lige så glad, som jeg har været for det arbejde, også selvom jeg inderst inde godt ved, at det er noget vrøvl. Men det opremser meget godt den tid, som kan være omkring et sabbatår; en pludselig ensomhed, hvor fremtiden kan virke overvældende. Og på trods af min erfaring om, at tiden i gym alligevel _blev_ overgået efter kort tid, trods min tvivl herom, så har jeg stadig en urolighed over hvad der skal ske. Mærkeligt.

Jeg synes altid mine indlæg herinde bliver ret lange.. :)

Gustav Dahl sagde ...

Det gør da ikke noget, at du skriver lange kommentarer, tværtimod! :)

Trevor sagde ...

Rigtig fedt at høre Gus, må selv have lavet en overbliks liste med de ting jeg skal(og burde) foretage mig, og mindre internetswasting fra min side ville sikkert gavne en hel del :) klø på

Gustav Dahl sagde ...

Tak for din kommentar :)

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)