søndag den 26. december 2010

Kunsten at bevare motivationen

I løbet af de sidste par år har jeg oplevet, at jeg får sværere og sværere ved at færdiggøre de ting, som jeg begynder på. Det er svært at holde begejstringen oppe, når de første indtryk har lagt sagt. Ofte læser jeg 30-40% af en bog på ganske kort tid, men derefter mister jeg ligesom lysten og motivationen til at læse videre. Først ved de sidste 10-20% af bogen, hvor historien som regel strammes ind, får jeg samme motivation, som jeg havde i begyndelsen.


Det er som om, at alt nyt per definition er spændende, men denne fascination forsvinder uhyggeligt hurtigt, og man begynder at se mod andre nye ting, som kan fange éns interesse.

Vi lever i dag i en verden, hvor vi mildest talt bombarderes med indtryk hele tiden. Den ene dag hører vi nyheder om jordskælv i et fattigt u-land, den anden rapporteres der om terrorangreb. Og sådan bliver det ved og ved og ved, som man til sidst slet ikke kan overskue tingene, men at det hele bare ender med at flyde sammen.

Man kan ikke bevare fokus, og stunderne, hvor man sætter sig ned, sådan virkelig sætter sig ned i ro og mag for at fordybe sig i noget, bliver sjældnere og sjældnere. Selv oplever jeg det med bøger, spil, film og meget andet, og det er begyndt at gå mig lidt på, at det er så svært for mig at værdsætte øjeblikket i stedet for hele tiden at tænke på the next thing. Se eksempelvis på spil-servicen Steam, der i disse juledage sætter over 1000 titler til salg for næsten ingen penge. Det er en vidunderlig mulighed for at anskaffe sig et hav af gode computerspil for en slik. Problemet er bare, at det samme skete sidste år. Jeg er nok ikke den eneste, som har et stort bagkatalog af titler, som jeg utrolig gerne vil spille, men som jeg ikke har fundet tid eller motivation til. Men nu hvor der er så gode tilbud, er det svært ikke liiiige at købe dét og dét spil, fordi de er så billige. "Hvis jeg ikke slår til nu, mister jeg penge. Men hvis jeg køber dem nu, er jeg fremtidssikret" ...

Det er en svær tid, vi lever i, ikke blot hvad angår computerspil, men nærmest inden for alt i den moderne verden. Vores hjerner er sjældent blevet udsat for så meget stimuli samtidig som i dag, og det virker ikke til, at der er udsigter om, at dén tendens stopper foreløbigt. Men nogle gange bliver man bare nødt til at indse, at mere ikke nødvendigvis altid er bedre, men at man nogle gange skal tage sig til takke med det, man har, og værdsætte nuet fremfor at tænke på, hvad der kommer bagefter. Det er bare så pokkers svært. Alting er så flygtigt, og hvis man ikke driver med strømmen, risikerer man helt at blive glemt i mængden. Det er en evig ond cirkel, en blanding af luksuriøsitet og mangel på nærvær. Selvom intentionen i teorien er der, er det reelt set ikke altid nemt at finde den fornødne motivation og fokus, som der kræves. Damn, life is hard sometimes!

4 kommentar(er):

Anders sagde ...

Og forresten; ser man helt freudiansk på det, så er der nogen der mener, at samlergenets funktion i bund og grund er at tilfredsstille krop og sind pga. manglende seksuel aktivitet ;) Men det er vist en tangent..

Anders sagde ...

Følgende skulle være blevet sendt først: (dumme iPod!)
Sådan havde jeg det også indtil for et par år siden. I dag bruger jeg næsten ingen penge på spil o.l. - primært fordi jeg ikke har tid og penge pga. studier, men også fordi jeg har indset at det er et uendeligt projekt at stile efter den evige materielle lykke. Den er en utopi, hvilket de fleste nok på bundlinjen er klar over. En af mine veninder på Facebook slog op med sin kæreste, og i ugerne efter kunne man følge hvordan hun bare købte og købte ind af tv, PS3, bil.. Tankevækkende. Motivationen daler fordi man har en overflod af valg, hvilket jeg ikke altid tror er lige sundt. Græsset er altid grønnere på den anden side, osv. osv.

Gustav Dahl sagde ...

Interessant teori.

Anonym sagde ...

Oh, så forsvandt min lange kommentar, da jeg prøvede at sende den, fordi jeg ikke var logget in på WordPress. Damn you Google. Det må blive en anden dag.

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)