torsdag den 2. december 2010

Så fik jeg sgu en iPad

Jeg har i lang tid gået og ventet på, at iPad skulle blive udgivet officielt i Danmark, og i tirsdags udkom den så langt om længe.


Jeg tog afsted mod Eplehuset (elsker det navn) i Århus ved morgenstunden, nærmere bestemt kl. lidt i otte, fordi man havde valgt at holde tidligt åbent i dagens anledning. Til min lettere overraskelse var jeg den eneste, som havde valgt at stå tidligt op for at købe mig en iPad. Det skyldes nok til dels vejret, men nok også det at mange allerede har importeret den fra udlandet for flere måneder siden; det anslås, at der findes omkring 30.000 iPads ude i de danske hjem, selvom den reelt først lige er blevet udgivet i Danmark.

Uanset hvad begav jeg mig ud i kulden og stillede mig til at vente foran butikken. Kort tid efter møder jeg en fyr, som viser sig at være elev på journalisthøjskolen. Han og hans gruppe har nemlig fået den opgave at lave en nyhedsindslag, så de har bestemt sig for at filme historien om, at iPad nu officielt er kommet til Danmark. Til hans skuffelse er der bare ingen, udover mig, som har gidet at stå tidligt op for at få fat i Apples hylede tablet. Til sammenligning kan jeg huske at have set meterlange køer af mennesker på strøget, som sad og ventede på udgivelsen af iPhone 4.

Journalisten spørger mig så venligt, om de må have lov til at filme mig, når jeg går ind i butikken, samt når jeg pakker min iPad op. Det siger jeg ja til, og efterfølgende går vi en på en café, hvor de stiller nogle forskellige spørgsmål (samt køber mig en dejlig varm kop kakao). Hvor godt det endelig resultat bliver, ved jeg ikke, men det var sjovt at være med. Om ikke andet kan de vinkle historien, at så overraskende få mennesker var mødt op til den danske iPad-udgivelse. Derudover er der en lille chance for, at det færdigklippede tv-indslag måske bliver sendt på den lokale "Kanal Østjylland", hvilket nu er meget sjovt.

Men hvad er der så med den der iPad? Er det ikke bare en forvokset iPhone, et dyrt og overflødigt luksusprodukt? Jo, det er det, men det er et lækkert og utrolig gennemtænkt luksusprodukt.

iPad er mit første Apple-produkt nogensinde, og selvom jeg både har Windows- og Linux-computere stående, samt en Android-mobiltelefon, kunne jeg ikke modstå fristelsen for at spendere de 3799 kr, som den mindste udgave med 16 GB koster.

Jeg har længe gået og ventet på iPad og har da også været på nippet til at importere den ligesom som mange andre, men jeg ventede trofast, og nu sidder jeg sørme og skriver dette blogindlæg på min nye tablet!

Du spørger sikkert, hvad det er, som retfærdiggør købet af en iPad. For mig handler det om, at jeg bruger utrolig meget tid på nettet, hvor jeg dagligt finder bunkevis af spændende artikler, nyheder, blogindlæg og lignende. Problemet er bare, at det sjældent er særlig komfortabel at sidde og læser længere tekster foran computeren. Jeg er en flittig bruger af programmet/web-servicen Read It Later, der, som navnet antyder, er en måde at gemme ting, som man gerne vil læse, men ikke har tid eller mulighed før at gøre lige nu. Her har jeg pt. 200 artikler liggende, som jeg langsomt tygger mig igennem, når jeg i ny og næ føler overskud til det. Men uanset hvor meget jeg gerne vil det, så kan jeg bare ikke udholde at læse i længere tid ad gangen ved mit skrivebord. Her kan man så selvfølge bruge en bærbar computer, hvilket jeg også har gjort, men det er stadig en smule klodset.


Med iPad, derimod, er det en helt anden sag. Størrelsen er nemlig perfekt at læse på, mens man eksempelvis ligger i sofaen eller sengen. Med denne tablet er det yderst nemt og behageligt at læse artikler gennem Read It Later-appen.

Jeg har altså primært købt min iPad til læse på. Jeg er udmærket klar over, at LCD-skærmen ikke giver samme læsbarhed som en e-boglæser som fx Amazons Kindle, der med elektronisk blæk giver følelsen af at læse en bog af papir. Men i modsætning til iPad, som nærmest kan alt, hvad en computer også kan, er Kindlens funktionaliteter ret begrænset, især på onlinedelen, der efter sigende skulle halte bagefter. Dog har man været så smart at udvikle en Kindle-app til iPad, der gør, at hele Amazons bibliotek af e-bøger også er tilgængelig på Apples tablet. Selvom jeg næppe tror, at e-bøgerne kommer fuldstændig til at erstatte de fysiske bøger inden for den nærmeste fremtid, så finder jeg det fascinerende at kunne købe og downloade en bog online på få sekunder. Jeg er eksempelvis i gang med en Stephen King-roman, Duma Key, som jeg har downloadet et prøveeksemplar af. Kindle-appens UI er dejlig nem at gå til, og man har et vælg af tilpasningsmuligheder såsom skrifttype og -størrelse, kontrast, osv. En smart feature er indbygget ordbog: hold fingren over et ord og en lille boks med en definition dukker op. Noget andet nævneværdigt er selve læseoplevelsen uden den fysiske følelse af en bogs mange sider. Jeg tror, at det at man ikke fokuserer på sidetallet, men blot læser, gør, at det er nemmere at læse mere og hurtigere, end man normalt ellers ville. Man kan så diskutere, hvor godt det er for øjnene i længden at stirre på sådan en skærm, men jeg tror ikke, at det er noget problem, hvis man bare læser i korte intervaller ad gangen.

Derudover bugner det med forskellige nyheds- og magasin-apps, som er skræddersyet til iPad. Selv flere danske aviser er hoppet med på bølgen, endda før dyret blev lanceret officielt herhjemme. På dén front går vi helt sikkert en spændende tid i møde.

Udover det at være ekstrem mobil giver iPad også en særlig støjfri effekt, idet man ikke kan have massevis af vinduer åbent samtidig, som man typisk har på en almindelig computer. Man er fuldstændig fokuseret på en ting ad gangen, hvilket er utrolig rart. For mig er iPad en distraktionsfrit miljø uden Facebook, tweets og tjekken af e-mails. I stedet dedikerer jeg hele mit fokus til en enkelt ting, hvilket i nutidens teknologiske verden ofte kan være svært, fordi der er så mange udefrakommende støjkilder, som hele tiden kræver vores opmærksom. Derfor er iPad min løsning til "getting things done".

Selvfølgelige er der også en vis lækkerheds-faktor forbundet med iPad. Sådan er det jo med alle Apples produkter, hvilke skyldes, at firmaet kan deres kram, både når det kommer til soft- og hardware. iPaden er utrolig godt skruet sammen, og alting fungerer bare. Den er lækker på alle tænkelige måder, og brugervenligheden er helt i top. Givetvis har man ikke så meget fleksibilitet og valgfrihed som fx på Android-platformen, men efter at haft en mobiltelefon med Googles styresystem i halvandet års tid, må jeg konkludere, at jeg hælder mest til Apples lukkede, men også mere stabile, iOS. Nej, jeg har ikke Flash, og ja, jeg er bundet op på Apples iTunes-system, men begge er til at lære at leve med og opvejes hurtigt af, hvordan hardwaren og softwaren spiller op i en højere enhed. Det fungerer ganske enkelt uden så mange dikkedarer.

Der er dog en enkelt ting, som jeg ikke bryder mig så meget om, og det er den måde, skærmen er støbt i ét stykke aluminium. Selvom det SER rigtig lækkert ud, er det knap så rart at røre og holde ved i længere tid ad gangen. Kanterne er lige lovlig skarpe, og faktisk synes jeg at kunne begynde at fornemme små røde mærker på mine hænder. Om det bare er min hud, som er lettere overfølsom for metallet, ved jeg ikke, men taget i betragtning af, hvor meget tid man bruger med dimsen mellem hænderne, virker det ikke særlig praktisk. Man har tydeligvis valgt at prioritere design og æstetik højest, hvorfor jeg har valgt at anskaffe mig et læder-etui, som er mere behagelig at holde om.


Når det så er sagt, er iPad en rigtig lækker maskine. På softwaresiden bugner det med tusindvis at nyttige og - i forhold til på Android Market - gennemførte programmer. Det er nærmest pinligt nemt at installere nye apps. Tryk, tryk, vupti, så er programmet downloadet, installeret og klar til brug. Det er især begyndt at boome med interesante spil, hvoraf Mirror's Edge og Plants vs. Zombies vistnok er nogle af de bedste. Har dog ikke prøvet dem endnu, men har i stedet købt to andre spil, multiplayer-titlen Shot Shot Shoot og Cut The Robe. Sidstnævnte giver associationer til det fremragende World of Goo og føles som skræddersydet til touch-mekanikken. Derudover har jeg hentet en demo af genudgivelsen af Monkey Island 2, som til forveksling ligner sin storebror på Xbox Live Arcade, og jeg har prøvet det spøjse management-spil Game Dev Story, hvor man skal administrere sit eget spilstudie.. Nå ja, jeg har selvfølgelig også downloadet Epics Unreal tech demo til iOS, Epic Citadel, og det er ikke løgn når jeg siger, at grafikken ligner noget, der kunne have kørt på en middelstærk computer. Det er helt vildt, hvilke kræfter man har formået at presse ud af den tynde tablet, og det varsler spændende tider for UDK'et, som alle frit kan downloade og lave deres evne iPad-/iPhone-spil med. Dog tror jeg næppe, at traditionelle spil vil slå igennem, for uanset hvor meget man prøver, kan man aldrig fuldkommen erstatte en fysisk controller. Derfor er man nødt til at finde andre styringsmuligheder, hvoraf Cut The Robe er et godt skridt i den rigtige retning.
Alt i alt er jeg hammerglad for min iPad. Den er uden tvivl pengene værd for mit vedkommende, men jeg kan sagtens følge, at den for mange blot vil være et dyrt show-off device. Jeg har imidlertid allerede en smartphone, som jeg bruger til at holde mig opdateret på nettet, så iPadens rolle er at være et værktøj til, når jeg virkelig vil fordybe mig i en tekst.

Skærmen er utrolig lækker og størrelsen er perfekt. Batteritiden er fænomenal, og det virtuelle tastatur fungerer ganske godt. Jeg kunne måske godt have brugt et par centimeter mere, men mine hænder er vist også lidt større en gennemsnittet. Det går naturligvis ikke lige så hurtigt som på et rigtigt tastatur, men det er utrolig tæt på. Hele denne blogpost er skrevet på iPad via programmet PlainText, og hvis jeg selv skal sige deg, synes jeg, at resultatet er blevet temmelig godt. Den synkroniserer tilmed automatisk med Dropbox, så jeg altid kan tilgå mine dokumenter online. Smart!

Hvad mere er der at sige? Når Steve Jobs går og proklamerer, at han har skabt "et nyt og magisk produkt", så er der faktisk noget om snakken. Jeg kan faktisk ikke komme på noget kritik, udover førnævnte skarpe kanter, og tror derfor, at den rygtede iPad 2 kommer med ganske få nye funktionaliteter. Alle er sikre på, at denne vil få et eller to indbyggede kameraer, så man kan videochatte gennem FaceTime, men helt ærlig har jeg svært ved at finde den praktiske nytteværdi i dette. For mig er den originale iPad noget nær perfekt, og uanset hvad den næste iteration introducerer af nye features, er jeg glad og tilfreds med at være hoppet med på vognen nu.

5 kommentar(er):

Anonym sagde ...

Sjov historie. Jeg gik selv forbi Eplehuset på Nørreport lidt i 11 og der var også fuldstændig tomt. Der var absolut ingen i butikken, til trods for at de i hvert fald havde to iPads man kunne lege med (det var alt jeg lige så ind ad vinduet da jeg gik forbi).

Da jeg derimod gik forbi igen senere, ved 16:30-tiden, så var butikken helt fuld.

Mic sagde ...

Pfft anonym! Ja ja, forrige kommentar var fra mig :D

Gustav Dahl sagde ...

Hehe, skulle faktisk også lige til at spørge, hvem du var (bryder mig ikke om, når folk skriver som anonyme).

Tak for din kommentar :)

Anders sagde ...

Jeg har også gået og overvejet at købe en iPad. Udover alle de gode app's kunne jeg godt bruge den som PDF-læser. Vi får utrolig mange pdf'er på uni, og det er møgirriterende at printe dem ud. Endnu mere irriterende er det dog at læse dem på computerskærmen. Den dag, hvor man kan redigerer og skrive noter oven på en pdf'er, kunne jeg godt finde på at købe en iPad.

Gustav Dahl sagde ...

Ja, har hørt om en del, som bruger den til skolesammenhænge.

Jeg ved, at der er en del forskellige PDF-apps, men om man også kan tegne ovenpå/redigere á la et Smartboard, skal jeg ikke kunne sige. Det virker dog ret sandsynligt.

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)