mandag den 9. marts 2009

En strålende film om hverdagen i Indiens slumkvarterer


I lørdags var jeg i biografen sammen med min lillebror for at se den meget roste film Slumdog Millionaire. Jeg kendte stort set intet til den på forhånd, udover en kort trailer og de mange gode anmeldelser. Jeg vidste også, at den har vundet hele otte Oscars, hvilket jeg ikke har svært ved at forstå hvorfor.

Jamal Malik is one question away from winning 20 million rupees. How did he do it? A) He cheated, B) He's lucky, C) He's a genius, D) It is Written (which could mean either the show is predetermined by destiny or that the show is scripted)
Filmen handler meget kort fortalt om to brødre, der lever i et fattigt kvarter i Mumbai, Indien. De oplever en hulens masse ting. På et tidspunkt møder de en pige, og tilsammen er de De Tre Musketerer. Gruppen er ustoppelig - ikke engang et grumt børnehjem, som forsøger at udnytte dem på en temmelig makaber måde, kan holde dem fanget. I takt med at de vokser op, kommer de to brødre længere og længere væk fra hinanden, og til sidst skilles de helt. Der er imidlertid problemer med pigen, som bliver omdrejningspunktet for hovedpersonen. Han bruger lang tid på at lede efter hende, og til sidst er hans eneste udvej at gå på landsdækkende tv, nemlig i det verdensberømte program "Hvem Vil Være Millionær?" (med 9 millioner seere). Jeg skal ikke røbe alt for meget, men filmen handler i høj grad om, hvordan knægten klarer sig igennem programmet og svarer på alle spørgsmålene. Essensen er, at han har ikke brugt sit hele sit liv på at lære trivialviden udenad, men i stedet har kæmpet for at overleve ved at tage én dag ad gangen.

Filmen er rigtig, rigtig god. Historien er meget rørende og anderledes, idet den tager udgangspunkt i en ret fjern kultur for os europæere. Den viser Indien på både godt og ondt, og her skal den britisk-danske kameramand have stor ros for at komme helt ned, hvor fluerne summer over affaldet på gaderne. Jeg læste i en gratisavis, at mestendels er blevet optaget med et kompakt digitalkamera, således at han har kunne gebærde sig rundt i byen som en almindelig turist uden at vække for meget opsigt. På samme måde er lydsporet imponerende med sine orientalske toner, der sætter stemningen rigtig godt.

Jeg kan varmt anbefale Slumdog Millionaire. Det er en intelligent film med mange lag og flashbacks, som får én til at tænke meget over handlingen og vilkårene for de forskellige personer. Jeg har indtil videre kun været i biografen to gange i år, hvor jeg for en måneds tid siden så The Curious Case of Benjamin Button, som også er en god film (dog kan jeg bedre lide Forreste Gump). Jeg håber desuden på at kunne nå ind og se Mænd Der Hader Kvinder, men vil først være færdig med bogen, som jeg er lidt over halvejs i. Slumdog er en vidunderlig film, som kan og bør ses af alle; den kan meget vel gå hen at blive en af årets bedste. Det var i hvert fald en meget positiv overraskelse for mig, og filmen er uden tvivl en af de bedste, jeg har set længe.

1 kommentar(er):

Rasmus sagde ...

Der var 90 millioner seere :P

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)