lørdag den 28. februar 2009

To ord med anden betydning i dag

I oldtidskundskab har vi en lærer, som er rigtig god. I begyndelsen var jeg meget skeptisk over for faget, men takket være Knud er det faktisk blevet rigtig spændende. Han er en af den slags mennesker, som bare ved noget om alt og som seriøst bør overveje at melde sig til Hvem Vil Være Millionær? Min historielærer plejer at beskrive ham som en uudtømmelig kilde af viden, og det må jeg give hende så evig ret i.

Indimellem fortæller han os om ord og begreber, som egentlig er helt anderledes i dag i forhold til deres oprindelige betydning. Her er to gode eksempler:

Retard(ering)
I forbindelse med læsning af Ødipus fortalte han os om dette ord, som mange i dag forbinder med at være åndssvag eller spasser. Faktisk betyder det ganske simpelt "forsinkelse", hvilket i Ødipus bliver brugt som suspense, ligesom man gør med film i dag. Altså udsætter man det egentlige plot, således at det bliver mere spændende i det lange løb. Derfor kan man sagtens være mere eller mindre normal, hvis man er mentalt retarderet - man er blot lidt langsom i optrækket.

Idiot
Lige nu er vi ved at læse Sokrates' forsvarstale, hvor han på et tidspunkt bliver anklaget for at være en idiot. Dette er dog ikke direkte negativt, da ordet dengang betød, at man er et individ, som handler privat og autonomt. I datidens Grækenland var der meget fokus på, at man gjorde ligesom alle andre, deraf demokratiet og borgerstanden i Athen.

3 kommentar(er):

Anonym sagde ...

Vi talte faktisk netop selv lige netop om den med idiot i old, da vi for en måneds tid siden også læste gravtalen (som i øvrigt ikke er skrevet af Sokrates, men Perikles :P ).

Det er sjovt hvordan mange ord/begreber skifter betydning.

Hilsen Djafar fra N-Gamez

Gustav Dahl sagde ...

Hov, jeg har skrevet forkert. Vi læser (læste) hans forsvarstale, ikke hans gravtale. Platon har nedskrevet Sokrates' forsvarstale, som i øvrigt er mægtig interessant.

Gravtalen læste vi i anledning af et AT-emne om demokratiet i oldtidens Athen.

Anonym sagde ...

Ahh ok, helt sikkert.
Må lige spørge min old-lærer, om ikke også vi skal læse forsvarstalen, nu hvor vi er igang med Demokrati-forløbet =)

/Djafar

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)