lørdag den 14. februar 2009

En elektronisk bogdims som jeg bare må have

Kender du det, når du ser en ny himstregims, som du bare må eje? Sådan har jeg det lige nu med Amazons e-reader, Kindle, som er en maskine til at læse digitale bøger på. Jeg har aldrig brudt mig om at læse bøger på en skærm, men med Kindle tror jeg, at det bliver anderledes. Den gør nemlig brug af en slags blæk-teknologi, som ifølge anmeldere og kunder giver den samme følelse som at læse i en almindelig bog. "Skærmen" skal ikke opdateres hele tiden (i modsætning til 50/60 Hz), men kun når der bladres en side.

Hvad er så den store deal med Kindle? Jo, ser I, det smarte ved den er, at man kan have flere hundrede bøger lagret på den på én gang. Den er meget lille og handy og vejer næsten ingen ting, ergo kan man altid have sine yndlingsbøger på sig, når man er på farten. Man kan endda købe bøger direkte fra Amazons hjemmeside takket være en mobil-baseret teknologi i Kindle. På den måde kan man på få sekunder købe og downloade nye bøger uden at skulle finde et Wi-Fi hotspot, som man gør med bærbare computere. Der er rigtig mange lækre features ved Kindle, som tiltrækker mig. Den kan gå online på almindelige hjemmesider og afspille baggrundsmusik, mens man læser. Man kan abonnere på aviser og blogs, som automatisk bliver opdateret på maskinen i dens standby-mode. Dens strømforbrug er utrolig lavt og kan holde til flere dages intensiv læsning.

De største downsides ved Kindle er prisen og det faktum, at du binder dig til Amazon, lidt ligesom det er tilfældet med iPod og iTunes. Det genrerer mig ikke synderlig meget, da jeg har tillid til Amazon og deres priser. Et problem kan være antallet af bøger, som findes i digital form. Tallet stiger dog stødt, og man kan tilmed gennem Amazon opfordre sine yndlingsforfattere til at udgive deres bøger i Kindle-format. Desværre sælger Amazon stort set kun bøger på engelsk, så jeg håber, at der i fremtiden bliver mulighed for at købe danske bøger gennem fx Saxo.com. Man kan heldigvis sagtens overføre sine dokumenter fra computeren, hvilket gør problemet markant mindre.

Den nuværende Kindle er kun første generation, men den 24. februar lanceres version 2. Den har fået udbygget en del af børnefejlene, tilføjet forskellige små features, og vigtigst af alt er designet blevet gjort meget pænere. Den første model lignede mest af alt et stykke legetøj, mens den nye faktisk ser ret lækker ud. iPod'en var jo heller ikke perfekt fra dag nul. Jeg tror, at Amazon har fat i det helt rigtige og kan med en god markedsføring måske nå samme højder, som Apples hvide musikafspiller har gjort for musikindustrien. Hele tanken om at have sin bogsamling lagret i et enkelt apparat virker yderst tiltrækkende, og jeg tror, at den ville give mig anledning til at få læst mere, end jeg gør i øjeblikket. Den er jo supernem at have med sig i tasken, så man kan trække den op, hvis man har fem minutters pause og ikke ved, hvad man ellers skal lave.

På nuværende tidspunkt kan man kun købe Kindle i USA. Selvom man importerede den til fx Europa, vil det ikke hjælpe, fordi man skal have en amerikansk adresse for at gøre brug af det såkaldte Whispernet, som er det mobile sendenet, enheden bruger til at købe bøger hos Amazon. Jeg ser dog ingen grund til, hvorfor den ikke også skulle komme til vores breddegrader. Jeg håber bare, at det er et spørgsmål om tid.

Læs mere om Kindle her, hvor manden bag præsenterer den i en video

En brugers mening om Kindle, og hvordan den sparer ham en masse tid og penge

Preview af Kindle 2

5 kommentar(er):

Jan Jægermark sagde ...

Hm, det kunne faktisk godt gå hen og blive en succes.

Gustav Dahl sagde ...

Det tror jeg allerede, det er, for den har været totalt udsolgt på Amazon i ret lang tid.

Det må da lige være noget for dig og alt din e-boglæseri? :P

Jan Jægermark sagde ...

Det var det, jeg tænkte :) På den anden side, vil jeg nok foretrække at ligge med en computer, når jeg læser en e-bog. Så kan jeg lave alt muligt andet imens. Synes dog stadig, at Kindle er ret lækker.

Anonym sagde ...

Den mangler bare et cover med skriften "Don't Panic" :D

Det virker som en ret smart opfindelse, men der er stadigvæk et eller andet over at sidde med en indbundet papirbog, selvom det er upraktisk.

Anonym sagde ...

iPoden var da perfekt fra starten :P

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)