tirsdag den 21. april 2009

Nyt alternativ til kedelige PowerPoints og animationer - DoInk og PreziForleden dag faldt jeg over et særligt tegneprogram på Lifehacker, DoInk, som minder en smule om Flash. Det smarte ved DoInk er, at det først og fremmest er helt gratis, men også at det hele foregår online, hvilket giver gode muligheder for at dele indholdet. Det er meget let og intuitivt at lave sin egen lille animationsfilm, og hvis man ikke har de store tegneevner, kan men nemt låne fra andre. Kort sagt et genialt stykke værktøj til de, der gerne vil lege lidt med animation uden at bruge flere tusindene kroner på professionelt software.

Som I kan se i ovenstående animation, er mine evner desværre nærmest ikke-eksisterende. Jeg har aldrig kunne finde ud af at tegne, og jeg er endnu dårligere til at gøre det med en mus. Jeg har svært ved at afgøre, hvorfor, for jeg synes selv, at min fantasi er rimelig god, men af en eller anden grund har jeg svært ved at nedfælde den på et stykke papir. Ej heller har jeg tålmodigheden til det, hvorfor stort set alle mine tegninger består af pindemennesker.

Efter at have læst indlægget om DoInk scrollede jeg ned igennem kommentarerne og fandt på den måde en anden service kaldet Prezi. Nysgerrigt klikkede jeg mig gennem nogle tutorials-film for at undersøge, hvad det var for noget. Jeg finder ud af, at Prezi er et redskab til at lave flotte præsentationer, som i mine øjne langt overgår de gammeldags PowerPoint-diasshow, alle folk bruger. Det føles meget friskt og Web 2.0-agtigt, fordi man ikke er fastbundet til de traditionelle slides, men i stedet kan gøre brug af bevægelse, rotation etc. Det giver en anden fornemmelse af rum og interaktivitet, da alle elementerne i princippet ligger på den samme flade, som man kan navigere rundt på. Det kan peppe enhver præsentation op, selv hvis indholdet er gabende kedeligt.

Ved hjælp af en smart menu kan man redigere en helt masse ting i sin browser, uploade billeder og video, og bagefter dele indholdet med andre. Det er lidt svært at forklare, hvordan det fungerer, så i stedet viser jeg jer en kort præsentation, som jeg lavede for sjov ud fra nogle billeder på min computer: "Nintendo - et videospilsfirma" (klik på pilen i nederste højre hjørne for at gå videre, eller brug Tab-knappen). Jeg ser et stort potentiale i Prezi, som jeg ligeledes har tænkt mig at gøre brug af, næste gang jeg skal holde en fremlæggelse i skolen. Det er gratis at få en basisbruger, men man kan tegne et abonnement for at få adgang til flere funktioner og større lagerplads.

Prezi allows anyone who can sketch an idea on a napkin to create and perform stunning non-linear presentations with relations, zooming into details, and adjusting to the time left without the need to skip slides.

The ideology of Prezi is based our natural knowledge on how to coordinate ourselves in space; traditionally all information we have had to process and store used to be linked to physical space. That is where our minds have developed good skills in orienting ourselves. Despite all this digital information today is mostly presented to us as a moniker of printed matter. Of course printing has served us well to store (and shape) information for the the last six centuries, however, with the wide appearance of computing we saw the same old pattern: old forms got translated to new media without exploring its full potential. Most of the computer systems which present us with information today use the old paradigm of prints and slides: arranging information on a framed 2d static space. We could argue that these (at least their forms) are merely the side effect of Gutenberg's galaxy.

1 kommentar(er):

Marcus sagde ...

Wow, Prezi ser fedt ud, tror jeg vi bruger til projekteksamen i år. :)

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)