lørdag den 15. maj 2010

Ugens kloge spilord #7: vær professionel, ikke blot almindelig spilfan

Hvis man vil have en stilling i spilindustrien, skal man være seriøs og fokuseret. Ganske enkelt.


På Gamasutras søsterside Game Career Guide er der netop blevet skrevet følgende artikel: Ten Survival Tips for Aspiring Game Development Students. Titlen beskriver meget godt indholdet, og jeg vil klart anbefale alle potentielle spiludviklere at læse den.

Jeg kunne gå igennem hvert eneste punkt på listen, men nytteværdien heraf vil være begrænset. I stedet vil jeg hive et enkelt citat ud:
 
It's not enough to understand what you like about Bioshock; any fifteen-year-old can talk about the atmosphere of the game and the dialogue, but they can't figure out what makes those work or why it's engaging to play. You need to understand why you like it. Pick apart the Plasmid system in great detail -- on its own, in relation to guns, in relation to Tonics, in relation to the game's AI, in relation to the game's story and how exactly Plasmids support it in subtext, and from every other angle humanly possible.

It's like my 3D modeling professor tells me: as of the moment you start deciding that you want to make games, you aren't a fan any more. You are a professional. Hold yourself to that standard- Michael Prinke, Michigan State University grad and SCAD MFA student
Det er noget, jeg længe har gået og tænkt over. Jeg bilder mig selv ind, at jeg kender en helt masse til spil, men hvad er det egentlig, som skiller mig ud fra en "almindelig gamer"? Jeg tror, at jeg har en større og bredere forståelse af game design end så mange andre, men hvad er det helt reelt, der gør mig bedrevidende?

Jeg har efterhånden læst en del bøger om game design, men alligevel finder jeg det svært at bruge min viden i praksis. Jeg har stadig svært ved at formulere mig mere "akademisk" om gameplay og game mechanics, og i stedet henfalder jeg til "det her kan jeg lide" eller "det her kan jeg ikke lide" uden de helt store argumenter. Dette er slet og ret forkert; hvis jeg har tanker om at gøre spil til min profession, er jeg nødt til at blive bedre og mere kritisk over for de spil, jeg spiller. I stedet for bare at konsumere dem som alt andet underholdning, er jeg nødt til at gå dybere ned, analysere dem og kigge på deres enkelte bestanddele for at se på, hvad der får urværket til at tikke.

Jeg har desuden længe gået og spekuleret over, hvordan denne blog skal passe ind i billedet. For nogen tid siden forsøgte jeg mig med Love N Hate i håb om at kunne kigge nærmere på spildesignet i de titler, som jeg har gang i. Det har dog vist sig at være sværere, end jeg umiddelbart havde forventet, og resultatet er blevet en noget rodet affære. Jeg har ingen problemer med at skrive anmeldelser af spil (som i bund og grund handler om, hvorvidt spillet er pengene værd eller ej), men decideret at analysere og fortolke et spil (på bedste skoledansk-manér) har jeg stadig problemer med.

Min måde at anskue spillene på har indtil nu været lettere overfladisk, og det ærgrer mig virkelig meget, for jeg brænder for at blive mere end blot en entusiastisk spilfan. Tag et eksempel som The Brainy Gamer, en blogger, hvis mål ikke bare er at snakke om de nyeste spil, men at kigge nærmere på, hvad disse spil egentlig handler om, og hvordan de spiller ind i et større samfundspræget perspektiv - hvad betyder disse spil for os mennesker, og hvad får én game mechanic til at fungere bedre end en anden? Jeg vil gerne kunne se på spil fra forskellige vinkler og komme med anderledes perspektiver ligesom Daniel Floyd har gjort med sine fremragende Talking About These-videoer.

Derfor har jeg besluttet mig for at tage mig godt og grundigt sammen hvad angår min tilgang til spilmediet og min formidling af min meninger og holdninger. Når jeg er færdig med mit "No More Gaming"-projekt har jeg tænkt mig at tage kampen op og begynde at gå mere kritisk til værks, når jeg spiller. Dette vil forhåbentligt udarte sig i mere seriøse indlæg på bloggen, hvor jeg vil tage fat på nogle mere specifikke ting ved de enkelte spil, i stedet for enten at give det en thumps up eller thumps down.

0 kommentar(er):

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)