torsdag den 19. januar 2006

Ordbog i diktatøvelser?

Jeg har altid spekuleret over, hvorfor man i de danske folkeskoler må bruge ordbøger til diktatprøver.
Jeg mener - går en diktat ikke ud på at teste en persons staveevner og grammatikkundskaber?
Det er jo totalt latterligt og ulogisk, at man får lov til at bruge en ordbog og rette alt, hvad man vil.

Dét spørgsmål stillede jeg min dansklære for nogen tid siden. Hun svarede først og fremmest, at hun ikke rigtig ved hvorfor, da det er det danske skoleundervisningssystem, der bare har bestemt, at det skal være sådan. Hun fortalte mig også, at med en ordbog burde alle i teorien kunne få topkarakterer, så som 13, fordi man jo 'bare' kan rette alle ord.
Hun sagde, at sådan er det ikke i det realiteten, fordi eleverne tit er dovne og sløset.

Stadig mener jeg selv, at det er en dum regel, og at man bør teste en elev uden brug af ordbøger og andre hjælpemidler. Godt nok kan man tit rette nogle få fejl, men det føles bare forkert.

Som at snyde sig frem til et bedre resultat.

Dog indrømmer jeg gerne, at jeg skam bruger muligheden med at slå sværre ord op, da jeg ikke er verdens bedste til at stave. Jeg staver så godt, jeg kan, og synes det er fint nok.
Hvis du finder stavefejl i mine tekster, er de gratise ;)

2 kommentar(er):

Gustav Dahl sagde ...

Yes, ved jeg. Men synes stadig det er mystisk.

Ellers, tak for en kommentar, Simon! :)

Anonym sagde ...

Så kunne man jo tilføje det samme synspunkt at færdighedsregning skulle være uden lommeregninger - og skrivning skulle være uden viskelædder, fodbold uden fodboldstøvler - nej helt ærlig - man kanb da teste andet en blot stavning i en diktat - sådan er verden - man kan sagtes teste for 2 forhold samtidigt.

Send en kommentar

Fandt du indlægget interessant - eller har ham der Gustav ikke fattet en hujende fis - så giv din mening til kende i kommentarfeltet herunder. Jeg ELSKER at få kommentarer, så kom bare med dem! :)